06. decembar – Fajzer vakcine štite i trudnicu i fetus

0
92

Komentarišući mnoga iskustva trudnica kao i različite stavove ljekara kada je u pitanju imunizacija trudnica, načelnica organizacione cjeline izabrani doktor za žene Doma zdravlja Podgorica, ginekološkinja dr Jelena Knežević ističe da ,,ginekolog može da ima lični stav, ali da u poslu mora da se rukovodi strukom i nacionalnim smjernicama i preporukama jer su one zasnovane na naučnim podacima i činjenicama“. Istakla je da u podgoričkom Domu zdravlja svim trudnicama, dojiljama i ženama koje se pripremaju za trudnoću (uključujući i postupke vantjelesne oplodnje) preporučuje vakcinacija mRNA vakcinom (Fajzer).

Institut za javno zdravlje u avgustu je na osnovu preporuka Nacionalnog stručnog savjetodavnog tijela za imunizacije (NITAG-a) predložio vakcinaciju trudnica sa komorbiditetima, kao i trudnica koje su na radnom mjestu izložene povećanom riziku od infekcije. Savjetuje se vakcinacija i ostalih trudnica koje iskažu interesovanje, u dogovoru sa ginekologom koji prati trudnoću.

– Preporučuje se da se vakcinacija obavlja nakon prva tri mjeseca trudnoće iz razloga predostrožnosti. Preporučena je vakcina proizvođača Fajzer jer za ovu vakcinu postoji najviše podataka – kazali su iz Instituta za javno zdravlje.

Iz ove zdravstvene ustanove nijesu kazali koliko je do sada trudnica primilo vakcinu protiv korona virusa i da li su sve one vakcinisane Fajzer vakcinom.

Dr Knežević ističe da je u dosadašnjim studijama na trudnicama dokazano da je šest puta češća potreba za intenzivnim liječenjem kod oboljelih trudnica, te da je četiri do pet puta veći rizik od tromboze.

– Za 80 odsto veći je rizik od prijevremenog porođaja i preeklampsije, a 26 puta je veća smrtnost trudnica oboljelih od kovida-19 i mrtvorođenost je dvostruko veća. (Deutshe Gesselschaft fur G/G- rezultati praćenja trudnica sa kovidom) – kazala je dr Knežević.

Prema njenim riječima, do sada je obavljeno više od 200 studija o vakcinaciji kod trudnica, te da ginekolozi imaju više podataka i argumenata da snažno podrže sve pacijentkinje i buduće majke da se vakcinišu jer je, kako poručuje, korist vakcinacije neuporedivo veća od rizika infekcije Sars Cov-2 virusom.

– M-RNA vakcine pružaju 80 do 95 odsto zaštite, sprječavaju ili znatno ublažavaju bolest i snažno štite i trudnicu i fetus. Antitijela trudnice se prenose preko posteljice na fetus i pružaju mu određenu zaštitu i to u prvih nekoliko sedmica nakon porođaja – objasnila je dr Knežević. Pobjeda