06. decembar – Nevakcinisano svako četvrto dijete

0
240

U Crnoj Gori i dalje veliki broj djece rođene 2016. godine, oko 25%, nije primilo MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeole i zaušaka.
Dom zdravlja Podgorica i Ministarstvo zdravlja pokrenuli su ponovo kampanju sa ciljem povećanja obuhvata djece imunizacijom, koja će trajati od 15. decembra do 15. januara, a koja je namijenjena promjeni stavova roditelja.
Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, MMR vakcinom je zaštićeno samo 75% djece rođene 2016, dok je znatno veći broj mališana rođenih 2015. primio vakcinu (84%).
Epidemiolog i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić kazao je da je stiglo 8.000 doza MMR vakcina, dok je 15.000 doza količina na godišnjem nivou, što je dovoljno za zaštitu djece.
– Vakcina je tu skoro 40 godina, mi znamo sve njene karakteristike, tu vakcinu je primilo 100 miliona djece širom svijeta, tako da su sve tvrdnje protivnika vakcinacije neopravdane. Imunizacija je kontinuirani proces, pomjerili smo se sa onih nezahvalnih 47% u maju prošle godine na sada jako dobrih 84% generacije djece rođene 2015. godine. Slučajevi malih boginja se javljaju u kasnu zimu i rano proljeće, ali isto tako i u jesen. Činjenica da imamo grupisanje djece u vrtićima i školama stvara epidemiološki nepovoljniju situaciju. Virus malih boginja jedan je od najzaraznijih virusa uopšte i vrlo je moguće da sve dok su nam obuhvati niski i ispod onog nivoa koji je bitan za ostvarivanje kolektivnog imuniteta uvijek postoji mogućnost da se virus ponovo uveze u Crnu Goru, kao što je to bio slučaj u februaru ove godine – objasnio je dr Begić.