06. decembar – Zemlja iz koje je sve krenulo uvodi drakonske mjere – Kina

0
101

Dok se svijet bori s omikronom, novom varijantom koronavirusa, Kina je odlučila da iskorijeni Covid-19 unutar svojih granica. No, u posljednjih sedam nedjelja nije uspjela postići taj ambiciozni cilj, piše CNN.

Od 17. oktobra naovamo Kina je svakoga dana prijavila barem jedan slučaj lokalnog prenosa zaraze i lokalne epidemije nastavljaju buktati jedna za drugom sa sve kraćim prekidima. Iako je broj slučajeva zaraze u Kini neuporedivo nizak u odnosu s drugim zemljama poput SAD-a, koje u prosjeku imaju više od 100.000 novih slučajeva dnevno, unutar Kine raste pritisak izazova da se broj infekcija svede na nulu.

Više od godinu dana Kina je bila vrlo djelotvorna u suzbijanju lokalnih izbijanja zaraze. To im je polazilo za rukom masovnim testiranjima, brzim zatvaranjima, budnim nadzorom i opsežnim karantinama sve dok je granica bila čvrsto zatvorena. Kao dokaz uspješnosti ovih mjera, od kraja januara u zemlji nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj od Covida. U posljednje vrijeme, međutim, vlasti posežu za sve strožim mjerama, stavljajući u karantin ne samo stanovnike koji su bili u direktnom kontaktu sa zaraženima, nego i tzv. sekundarne kontakte te ljude koji se slučajno nalaze na području na kojem izbijaju lokalni prenosi zaraze.

U proteklih sedam nedelja, gotovo 10.000 turista bilo je zarobljeno u Unutrašnjoj Mongoliji nedjelju dana nakon što je uveden karantin. Diznilend u Šangaju zatvoren je zbog jednog zaraženog posjetioca. Brzi vozovi zaustavljeni su na pola puta do Pekinga kada je za neke članove posade utvrđeno da su bili bliski kontakti sa zaraženima. Neki lokalni zvaničnici zbog covida su naredili eutanaziju kućnih ljubimaca tokom dezinfekcije domova čiji su vlasnici bili u karantinu.

Ove stroge mjere na kraju su uspjele svesti infekcije na tim specifičnim mjestima na nulu – ali ne zadugo. Tokom protekle nedjelje, više od 300 slučajeva prijavljeno je u Unutrašnjoj Mongoliji, ovaj put u Manžuliju, ključnoj ulaznoj luci koja se graniči sa Rusijom. Lokalna vlada uvela je brzu blokadu, a grad trenutno sprovodi već deveti krug masovnog testiranja za više od 150.000 stanovnika.

Nedavna studija stručnjaka sa Univerziteta u Pekingu pokazala je da bi se Kina mogla suočiti sa više od 630.000 novih zaraza dnevno ako bi odustala od nulte tolerancije na covid, sve dok, kako ističu, ne bude “djelotvornijeg cijepljenja ili specifičnijeg liječenja, a po mogućnosti obje kombinacije”. Danas.hr