06. jul – Čak 80% slučajeva majmunskih boginja je u Evropi – WHO

0
45

Više od 6000 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno je u 58 zemalja, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja će sazvati novi vanredni sastanak o razvoju epidemije.

– UN-ova agencija ponovno će sazvati sastanak odbora koji će preporučiti da se proglasi izbijanje globalnog zdravstvenog vanrednog stanja, najvišeg nivoa upozorenja WHO-a – rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuelnoj konferenciji za medije iz Ženeve.

Na prethodnom sastanku 27. juna, odbor je odlučio da epidemija, u kojoj je došlo do porasta slučajeva u afričkim zemljama u kojima se obično širi i globalno, još ne predstavlja zdravstvenu krizu.

– Brine me razmjer i širenje virusa u svijetu – rekao je Tedros, dodavši da izostanak testiranja znači da vjerovatno ima puno više slučajeva.

Otprilike 80 posto slučajeva je iz Evrope, rekao je Tedros.

Majmunske boginje su obično blaga virusna infekcija koja uzrokuje simptome slične gripi i karakterističan osip, šire se svijetom od početka maja. Stopa smrtnosti od ranijih izbijanja soja koji se trenutno širi, bila je oko jedan posto. Hina