08. jul – Abortus u SAD-u neće biti zabranjen

0
43

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da u Sjedinjenim Držrvama, sve dok ih on vodi, abortus neće biti zabranjen i potpisao je izvršnu uredbu o zaštiti abortusa pristupa kontracepciji.

– Najbrži put kojim će žene ostvariti svoje ustavno pravo na abortus biće zakon izglasan u Kongresu – rekao je Biden pošto je Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudom iz maja uskratio ženama to pravo.

– Ne možemo dopustiti da Vrhovni sud “nekontrolisano” ograničava slobode – rekao je Biden pri potpisivanju izvršne uredbe kojom nastoji da ublaži učinak istorijske presude Vrhovnog suda SAD-a.

On je pod pritiskom svojih pristalica da nešto preduzme pošto je u maju Vrhovni sud sa većinom sudija konzervativnog opredjeljenja, ukinuo istorijsku presudu u slučaju Roe protiv Wadea kojom je prije 50 godina legalizovan abortus.

Moć američkog predsjednika je ograničena, jer savezne države mogu donijeti zakone kojima bi se limitiralo pravo na abortus i pristup kontracepciji, pa predsjednikova uredba ima samo ograničeni uticaj.

Biden će narediti ministarstvu zdravlja da zaštiti i proširi dostupnost “ljekovima za abortus” koje je odobrila Uprava za hranu i ljekove, navodi Bijela kuća.

Stručnjaci kažu da je malo vjerovatno da će ljekovi za prekid rane trudnoće biti dostupni ako se ne budu davali na recept. Predsjednička uredba se neće odnositi na savezne države koje su već ograničile pristup tim ljekovima.

Biden će uz to narediti ministarstvu da osigura ženama pristup hitnoj medicinskoj pomoći, usluzi planiranja porodice i kontracepciji, uključujući intrauterini uložak (IUD).

Državni tužilac i Bijela kuća osiguraće advokate koji bi besplatno pravno savjetovali pacijentice koje žele abortus te ljekare i ustanove koje obavljaju pobačaj.

– To uključuje i zaštitu prava na putovanje izvan države radi medicinske zaštite – stoji u saopćenju Bijele kuće.

Vrhovni sud je vratio saveznim državama vlast da odlučuju o pobačaju. Rezultat toga je da žene s neželjenim trudnoćama putuju u druge države gdje je abortus legalan i dostupan, kupuju ljekove za prekid trudnoće preko interneta ili obavljaju potencijalno opasne abortuse izvan službenih zdravstvenih ustanova.

Biden je osudio presudu Vrhovnog suda, koju su pozdravili konzervativci i aktivisti koji se protive abotrusu. Hina