06. jul – Institut za javno zdravlje testiraće na delta soj

0
30

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), saopštili su da će vršiti analizu uzoraka za identifikaciju delta soja koronavirusa u Institutu nakon završetka obuke.

Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa Evropskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), u okviru programa Podrške u sekvenciranju genoma SARS-CoV-2 zemljama kandidatima ili potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, vršiće analizu uzoraka za identifikaciju “delta” soja (B.1.617.2) SARS-CoV-2 po važećim procedurama i protokolima, navode u saopštenju.

Kako je saopšteno iz IJZ, vrijeme, način i dinamiku slanja uzoraka, te mjesto obrade uzoraka određuje ECDC u skladu sa zahtjevima programa.

– Takođe, u saradnji sa SZO i Robert Koh Institutom iz Berlina, započeta je i sprovodi se i obuka osoblja za ovu složenu metodu analiziranja genoma mikroorganizama. Nakon završetka obuke potvrđene od strane edukatora, sekvenicioniranje će se vršiti i u Institutu za javno zdravlje Crne Gore – naveli su iz Instituta, prenosi Analitika.