06. jun – Užurbano sprečavju širenje indijske varijante korone – Francuska

0
32

Nadležne zdravstvene službe u Francuskoj užurbano pokušavaju da spriječe širenje zaraznije varijante delta korona virusa, takozvanog indijskog soja u trenutku dok se Francuska priprema da ponovo otvori svoje granice za vakcinisane posjetioce iz inostranstva i proslavlja pad broja novoinficiranih i hospitalizovanih Francuza.

Ministar zdravlja Francuske Olivije Veran izjavio je da u Francuskoj postoji više izolovanih žarišta delta soja korone i potvrdio da se ova varijanta širi u susjednoj Velikoj Britaniji.

U intervjuu za francuski kanal TV BFM Veran je istakao da je širenje delta soja u Francuskoj ograničeno i da nadležne zdravstvene službe istražuju kanale prenošenja virusa, prenosi AP.

– Epidemiološka situacija širom Francuske nastavlja da se poboljšava – naglasio je Veran, ali je i podsjetio da Vlada ne namjerava da u skorije vrijeme ukine mjeru obaveznog nošenja maski, uputivši apel Francuzima da “ne spuštaju gard” pred epidemijom sve dok se ne poveća broj građana koji su u potpunosti imunizovani.

Francuska je zemlja sa najvećim brojem potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom u Evropi i među zemljama je sa najvećom stopom smrtnosti među oboljelima od kovida-19 sa više od 109 hiljada preminulih, prenosi Tanjug.