07. april – Otkrivena nova varijanta omikrona XE koja je zaraznija – WHO

0
17

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na mutant varijantu covida-19, odnosno omikrona, nazvanu XE, koja je deset posto zaraznija od njega. Riječ je o tzv. “rekombinantnoj” varijanti virusa. Tako bi XE mogao biti i 43% zarazniji od omikrona, piše Independent. XE varijanta omikrona lako je prenosivi oblik korone.

Podsoj XE je u Velikoj Britaniji otkriven 19. januara i tamo je dominantan, odnosno njime je zaraženo oko 86% pozitivnih na koronavirus.

No, pozitivna je vijest da XE ne uzrokuje teže oblike bolesti kao i ostali podsojevi omikrona. Stručnjaci ističu da su početni simptomi zaraze umor i vrtoglavica, a potom glavobolja, upala grla i mišića te groznica. Ipak, ne pojavljuje se gubitak mirisa i ukusa kao kod prvotnih sojeva covida.

Bez obzira na blaže mjere, stručnjaci ističu da su brojevi zaraženih u ovom trenutku relativno niski, među testiranim je i dalje više od 30 posto zaraženih.

Osim ovog trenutnog podsoja XE, Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) otkrila je još dva nova soja, i to XD i XF. Naime, XD je hibrid delte i omikrona BA1, a XF kombinacija BA1. Varijanta XD otkrivena je u Francuskoj, Danskoj i Belgiji, a XF u Velikoj Britaniji. Danas.hr