07. februar – Dom zdravlja Podgorica dobio 15 novih specijalista

0
308

Dom zdravlja Podgorica dobio je 15 novih specijalista i sada ih je u ustanovi 97, a edukacija ljekara je jasno prepoznata kao nešto čemu se mora dati prioritet i u narednom periodu, kako bi se dodatno unaprijedio kvalitet zdravstvenih usluga.

Na svečanosti na kojoj su ministar zdravlja dr sc Kenan Hrapović i direktor Doma zdravlja Podgorica doc. dr Nebojša Kavarić, primili ljekare koji su završili specijalizaciju u protekle tri godine, dr Kavarić je istakao da su zahvaljujući posvećenim i vrijednim profesionalcima, humanistima i dobrim ljudima značajno ojačani kadrovski kapaciteti te zdravstvene ustanove.

– Još 14 doktora medicine je na specijalizaciji, šest na pedijatriji, četiri na porodičnoj medicini, dvoje na ginekologiji i dvoje na oftalmologiji – kazao je dr Kavarić. On je rekao da je u planu realizacija nove 22 specijalizacije, za šta su Vlada i Ministarstvo zdravlja već dali saglasnost.

Kontinuirano unapređenje stručnih znanja i vještina se, kako je rekao, nameće kao imperativ savremene struke i nauke i predstavlja poseban izazov.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je rekao je da su ljekari, koji su najhumaniji poziv birali odvažno i smjelo, svjesni da će svakodevica donijeti mnogobrojna zadovoljstva i satisfakciju, ali i osporavanja, neizvjesnost i stalna preispitivanja.

– Danas, kada se vas 15 sa dodatnim znanjima i vještinama vraća u zdravstveni sistem, koristim priliku da vam kažem, da se država sa posebnim senzibilitetom odnosi prema svim pitanjima koja tište bijele mantile, a u svjetlu izazova sa kojima se kao tranziciono društvo susrećemo – kazao je Hrapović.

Svjesni činjenice da zdravstveni sistem počiva na medicinskim profesionalcima, kako je rekao, nedvosmislena odluka Vlade je ulaganje u njihov proefesionalni prosperitet.

On je naveo da je samo za posljednje tri godine odobreno je 48 užih specijalizacija, i 268 specijalizacija.

– Sa ponosom ističem činjenicu da je 432 ljekara trenutno u procesu obavljanja specijalističkog staža, da je 20 ljekara na užim specijalističkim studijama. U posljednje dvije godine, 93 ljekara su završila specijalizacije, a tokom ove godine očekujemo povratak još 146 ljekara sa specijalističkih studija na svoja radna mjesta – naveo je Hrapović.

Specijalista porodične medicine, dr Jelena Stanković, kazala je da Dom zdravlja Podgorica otvara vrata svim građanima za sve preventivne preglede, brojne dijagnostičke procedure i terapijske protokole „a na tom putu smo mi, drage kolege, spremni da profesionalno, mudro i plemenito dočekamo pacijente i pružimo kvalitetnu zdravstvenu uslugu“.