07. jul – Epidemija proglašena u pet opština na sjeveru

0
85

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je bez održavanja sjednice na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova da pooštri privremene epidemijske mjere na cijeloj državnoj teritoriji i posebno u više opština Sjevernog regiona.

– Konstantan porast broja novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom i to na teritoriji cijele države, sa posebno ugroženom Sjevernom i Centralnom regionu, i činjenica da sve veći broj oboljelih ne uspijeva pouzdano da identifikuje izvor infekcije ukazuje na raširenu lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama zbog čega je NKT dalo saglasnost Ministarstvu zdravlja da proglasi epidemiju zarazne bolesti na teritoriji opština: Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusinje – saopšteno je NKT-a.

NKT je produžilo do 15. jula primjenu mjera donijetih 25. juna za opštinu Rožaje, dok je primjena mjera donijetih 2. jula za opštinu Gusinje produžena do 17. jula.

Zabranjuju se na cijeloj državnoj teritoriji u ugostiteljskim objektima zabavno-muzički programi: koncerti, živi nastupi muzičara i grupa, nastupi DJ izvođača i slično.