07. jun – Bolji uslovi za boravak i rad pacijenata i zaposlenih u DZ Rožaje

0
235

U crnogorskim zdravstvenim objektima počela je realizacija druge faze Projekta energetske efikasnosti, vrijedna šest miliona eura, a u Domu zdravlja Rožaje, u okviru mjera za poboljšanje energetske efikasnosti, radi se spoljna fasada i termoizolacija što će poboljšati uslove rada i boravka zaposlenih i građana, saopštio ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, koji je u Domu zdravlja Rožaje obišao radove, u okviru druge faze Projekta energetske efikasnosti.
Hrapović je kazao da je vrijednost radova na Domu zdravlja Rožaje 148 hiljada eura.
– Kvaliteti su mnogostruki, prije svega za naše građane, koji će imati još komfornije uslove kada borave u ovom zdravstvenom objektu. Za zaposlene, to je neprocjenjivo u smislu komfora i boljih uslova za rad. I naravno, za državu, jer se kroz ovakve projekte vrši ušteda sredstava, za zagrijavanje ovoga objekta, koji je na sjeveru a znamo koliko dugo ovdje traju zime i koliko su hladne – istakao je Hrapović.
Druga faza Projekta energetske efikasnosti, kako je naveo, obuhvata 18 zdravstvenih objekata, a to su 13 domova zdravlja, dvije opšte, dvije specijalne bolnice i jedna zdravstvena stanica.
– Projekat je vrijedan šest miliona eura. Vlada Crne Gore je potpisala ugovor sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj o kreditu za realizaciju druge faze ovog projekta u čiju realizaciju su uključeni Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo ekonomije – rekao je Hrapović.
Prema njegovim riječima, u provoj fazi projekta je utrošeno sedam miliona eura, kada je, kako je rekao, uspješno rekonstruisano i adaptirano 16 zdravstvenih objekata.
– Rezultati sprovedenog socijalnog monitoringa, koji je obuhvatio sedam bolnica i skoro 800 korisnika zdravstvenih objekata, pokazali su da su uslovi komfora, odnosno boravka pacijenata i rada medicinskog osoblja značajno poboljšani – rekao je Hrapović.
On je istakao da je zadovoljstvo pacijenata unutrašnjim komforom, nakon primjena mjera energetske efikasnosti, povećano na preko 95 odsto, a medicinskog osoblja na preko 85 odsto. Prema njegovim riječima, kroz slične projekte se sredstva, koja se uštede, refinanisraju za druge zdravstvene ustanove u cilju realizacije Projekta energetske efikasnosti.
– Realizacija ovog projekta u Domu zdravlja Rožaje odvija se na način da apsolutno nije ugrožen poslovni proces, odnosno građani u kontinuitetu dobijaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Vlada još jednom dokazuje da želimo da ojačamo kapacitete svih zdravstvenih ustanova, posebno na sjeveru kako bi građani dobijali zdravstvenu uslugu u gradovima gdje žive i borave – rekao je Hrapović.
Direktor Doma zdravlja Rožaje, dr Hajran Kalač, kazao je da se na tom zdravstvenom objektu radi cjelokupna spoljna stiroporna fasada, sa svim izolacionim materijalima, kao i lamperija sa metalnom konstrukcijom.
– Objekat se sastoji iz tri lamele i realizacija je specifična. Vrlo smo zadovoljni onim što je do sada urađeno. Trenutno se radi na fasadi. Unutrašnje strane ove lamele su već popločane i sad se radi završni dio fasade – rekao je dr Kalač.
To za građane i zaposlene, kako je pojasnio, znači mnogo.
– Ovdje su zime vrlo duge, po osam mjeseci, vrlo su niske temperature, a sada se radi na tome da će biti toplotna i zvučna izolacija, pa će biti mnogo udobnije ra radnike, kao i za građane Rožaja i okolnih mjesta – rekao je dr Kalač.