07. jun – Uvode i “registar trudnoća” – Poljska

0
46

Poljska vlada suočava se sa sve većim kritikama zbog nove odredbe da ljekar mora da zabilježi svaku trudnoću u toj zemlji. Poljska je uvela gotovo potpunu zabranu pobačaja, a aktivisti sada strahuju da vladajuća konzervativna stranka za žene priprema još veći nadzor što se tiče odluka o njihovim tijelima, piše Juronjuz.

Prema naredbi ministra zdravlja Adama Nijedžielskog, ljekari sada moraju da bilježe sve podatke o trudnoći; uključujući sva prošla ili trenutna oboljenja, posjete ljekaru, tretmane i krvnu grupu.

Poljska vlada kaže da javno zdravstvo slijedi preporuke Evropske unije i da će medicinskim radnicima na taj način omogućiti da pomognu pacijentima u Poljskoj i inostranstvu.

Opozicija međutim smatra da bi ovaj registar mogao da bude “novo oruđe represije” nad ženama koje ima za cilj da otkrije moguće ilegalne pobačaje.

U registar ima uvid i kancelarija poljskog tužilaštva. Liberalna poslanica Kamila Gasijuk-Pihovic rekla je novinarima da bi ovaj spisak mogao da “progoni i kontroliše Poljakinje”. Vladin registar takođe je osudio poljski opozicioni lider bivši predsjednik Savjeta EU Donald Tusk rekavši da je Poljakinjama potrebna njega, a ne kontrola. Poslanica ljevice Agnješka Dziemianocic-Bąk smatra da je “registar trudnoća u zemlji s gotovo potpunom zabranom pobačaja nešto zastrašujuće”.

Nova mjera mogla bi dovesti do toga da mnoge Poljakinje traže privatni tretman ili putuju u inostranstvo, čak i radi prenatalne njege. Prema strogoj zakonskoj reformi iz 2020. godine, Poljakinje mogu tražiti pobačaj samo ako postoji ozbiljan rizik za zdravlje majke ili ako je trudnoća posljedica silovanja ili incesta.

Posljednjih mjeseci najmanje dvije žene umrle su u poljskim bolnicama nakon što su ljekari odložili proceduru prekida trudnoće, čak i kada je fetusu dijagnostifikovana teška bolest.

Vlasti su čak pokušale da uvedu prijavu onih trudnica koje su viđene kako piju ili puše, ali su od toga odustali poslije demonstracija širom zemlje. Kurir.rs