07. oktobar – Španiji nedostaju pedijatri – oko 600.000 djece bez ljekara

0
27

Više od 600.000 djece i adolescenata u Španiji nema pedijatra ili nekog drugog ljekara koji bi se brinuo o njima, pokazuju podaci španskog udruženja pedijatara primarne zdravstvene zaštite.

Prestonica Madrid i oblast Navare su zajednice sa najvećim deficitom ovih profesionalaca, a slijede Andaluzija i Katalonija. Procjenjuje se da nedostaje još 600 ljekara da bi se popunile ove pozicije, izvještava RTVE.

Mnogo je faktora koji su doveli do ove situacije: nesigurni uslovi u kojima ljekari rade, prepune čekaonice gdje postoji samo jedan profesionalac, velika ruralna područja koja treba pokriti, kao i nedostatak medicinskih sestara.

Skoro polovina ove radne snage je starija od 55 godina i otići će u penziju za nekoliko godina.

– Pedijatri biraju drugu vrstu posla, jer često rade prekovremeno uz žestok pritisak. S druge strane, značajan procenat nas pedijatara je pred penzijom i uskoro ćemo se povući – kazao je dr Dora Beharano, pedijatar i delegat Madridskog udruženja ljekara i diplomaca (AMITS).

S obzirom na situaciju manjeg broja pedijatara, konsultacije po djetetu traju kraće.

Stručnjaci upozoravaju da će se, ukoliko se djeca ne zbrinu na vrijeme, povećavati broj slučajeva poremećaja u ishrani i psihičkih problema, kao i broj djece sa poteškoćama u neurološkom ili govornom razvoju. Tanjug