08. oktobar – Stvoren hibridni supercovid sa smrtnošću od čak 80 posto – SAD

0
14

Naučnici sa Univerziteta u Bostonu spojili su omikron i originalni wuhanski soj što je izazvalo skepsu kod nekih njihovih kolega, pišu britanski mediji. Prof. dr Shmuel Shapira, izraleski naučnik, rekao je: “Ovo bi trebalo biti potpuno zabranjeno, to je igranje vatrom”.

– Želimo li izbjeći sljedeću pandemiju generisanu u laboratoriji, imperativ je pojačati nadzor istraživanja potencijalnih patogena pandemije – kazao je dr Richard Ebright, hemičar sa Univerziteta Rutgers u New Brunswicku.

Neki doktori su ovo istraživanje nazvali “ludilom” i “totalno neodgovornim”.

Virus koristi šiljasti protein da se uhvati i uđe u ćelije koje inficira. Omicronov šiljak ima desetine mutacija, što ga čini posebno zaraznim. Kada je grupa miševa bila izložena standardnom Omicronu, svi su preživjeli i imali su samo ‘blage’ simptome. Međutim, 80 posto onih koji su bili izloženi hibridnom soju je umrlo.

Kritičari dovode u pitanje naučnu vrijednost ove studije i tvrde da njezini potencijalni rizici i dobrobiti nijesu pravilno pregledani prije nego što je studija sprovedena. Neki naučnici dovode u pitanje relevantnost studije za zaštitu ljudskog zdravlja te kažu da se nalazi dobijeni na miševima često ne mogu prenijeti na ljude. Magazin.hr