07. septembar – Ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere protiv koronavirusa – Švedska

0
9

Švedska 29. septembra ukida gotovo sve preostale epidemiološke mjere zbog visoke stope imunizacije stanovništva i niske stope smrtnosti, objavili su na današnjoj konferenciji za novinare ministarka javnog zdravstva i socijalnog staranja Lena Halengren i direktor Zavoda za javno zdravlje Johan Karlson.

Odluka o skorašnjem ukidanju ionako blagih mjera zasniva se na visokoj stopi imunizacije i niskoj stopi smrtnosti od kovida. Do sada u Švedskoj je dvije doze vakcine primilo 70 odsto odrasle populacije, a ukupno 81,6 procenata građana starijih od 18 godina primilo je barem jednu dozu, prenio je portal Index.

Švedska posljednjih sedmica ima treću najnižu stopu smrtnosti od kovida u Evropi, iza Lihtenštajna i Slovačke, a takvo stanje traje od početka ljeta.

Zaraza u Švedskoj nije nestala i dnevni prosjek je nešto više od 1.000 novooboljelih. Prema riječima zvaničnika, obolijevaju mahom nevakcinisane osobe, pa se intenzivna kampanja vakcinisanja nastavlja u svim uzrastima, a naročito među tinejdžerima od 16 do 18 godina.

Kovid potvrda biće u upotrebi samo za prelazak državne granice, piše Fonet.