08. avgust – Spremaju nove mjere za treću jesen pandemije – Njemačka

0
33

Njemačka vlada uvodi nove mjere i nova pravila u borbi protiv koronavirusa. Cilj je bolja zaštita od novog talasa infekcija u jesenjim mjesecima. Najavljuje se i izlazak na tržište četiri nove vakcine.

Ministar pravosuđa Marko Bušman (FDP) i ministar zdravlja Karl Lauterbah (SPD) predstavili su planove Vlade za promjenu zakona o zaštiti od infekcija. Radi se o pravilima sa ciljem uspješnije borbe protiv koronavirusa u predstojećim jesenjim i zimskim mjesecima, piše Dojče vele.

Planom je predviđeno postepeno uvođenje mjera, u zavisnosti od situacije u zemlji. Pod imenom „zimske gume“, navode se mjere koje će važiti od 1. oktobra ove godine do 7. aprila 2023. i to bez obzira na incidenciju. U toj grupi mjera je nošenje FFP2-maski u vazdušnom saobraćaju, u brzim vozovima, odnosno obavezno testiranje prije ulaska u bolnice i slične ustanove, osim ako se neko vakcinisao ili je prebolio koronu prije više od tri mjeseca.

U slučaju pogoršanja situacije, na snagu stupaju nove mjere, Njemačka stavlja „zimske lance“. Savezne pokrajine mogu da uvedu obavezu nošenja FFP2-maski u javnim institucijama, odnosno u restoranima, kulturnim ustanovama ili tamo gdje se ljudi okupljaju tokom slobodnog vremena. Preduslov za uvođenje tih mjera je odluka nadležnog parlamenta.

Nova pravila bi Bundestag mogao da usvoji početkom septembra. Bundesrat (Gornji dom) bi o njima glasao 16. septembra, kako bi nova pravila stupila na snagu prije nego što aktuelna isteknu. Za sada nije jasno hoće li pokrajine podržati vladin koncept. Iz savezne vlade se može čuti kako do sada nema prigovora na račun planiranog paketa mjera.

Cilj savezne vlade je da zemlja narednu pandemijsku zimu „pregura“ bez novog lokdauna i zabrane izlaska građana na ulice.

– Umjesto toga, mi se fokusiramo na mjere koje su djelotvorne i istovremeno prihvatljive. Zatvaranje škola više ne smatramo primjerenim potezom – kaže Bušman.

Lauterbah je dodao da tokom zime računa sa „relativno teškim stanjem“ zbog visokozarazne varijante koronavirusa.

– Čini se relativno izvjesnim da ćemo se tokom jeseni boriti sa jednom mutacijom omikrona. Imaćemo jako puno slučajeva, ali neće imati tako smrtonosne ishode kao kod delta-varijante – naglasio je ministar zdravlja.

Lauterbah je rekao da uskoro očekuje četiri nove vakcine, koje bi najranije 9. septembra mogle da dobiju „zeleno svijetlo“ nadležnih institucija. Nove vakcine bi bile efikasnije i u zaštiti građana od infekcije, a ne samo u sprječavanju težih oblika bolesti. A tu je i Pakslovid, lijek koji znatno smanjuje stopu smrtnosti od koronavirusa.

– Ukupno gledajući, mi smo sada u mnogo boljoj situaciji nego prošle jeseni – istakao je Lauterbah. N1