08. decembar – Počeli sa vakcinacijom protiv korona virusa – Velika Britanija

0
72

Velika Britanija je počela vakcinaciju protiv korona virusa, u okviru programa imunizacije stanovništva koju svjetska javnost pažljivo prati.

Devedesetogodišnja Britanka iz Sjeverne Irske, koja je prva primila vakcinu, rekla je da joj je čast i da se raduje da će ponovo moći da provodi vrijeme sa porodicom i prijateljima, javlja BBC.

Oko 800.000 doza vakcine predviđeno je za upotrebu, na dan koji je britanski ministar zdravlja Met Henkok označio kao “Dan pobjede”.

Vakcina protiv korona virusa koju su razvile kompanije Pfizer i BioNTech distribuirana je bolnicama širom Velike Britanije u specijalnim kontejnerima s niskom temperaturom.

Velika Britanija je postala prva zemlja koja je odobrila upotrebu vakcine protiv korona virusa. Ispitivanja su pokazala da je ta vakcina efikasna u 95 odsto slučajeva.

Britanski premijer Boris Džonson ocijenio je da će kampanja vakcinacije postepeno napraviti ogromnu razliku u borbi protiv korona virusa ali je upozorio da će za to biti potrebne “nedjelje i mjeseci” pozivajući Britance da “ne popuste” u naporima za suzbijanje infekcije.

– Postepeno to će napraviti ogromnu razliku ali nijesmo još dotle stigli. Nismo još pobijedili virus. Nevjerovatno je vidjeti vakcinu, ali ne možemo sebi dozvoliti da popustimo napore – rekao je Džonson.