09. decembar – Uskoro u prodaji kućni test na koronavirus – SAD

0
63

Prvi kućni test na koronavirus za koji nije potreban recept uskoro će se naći u prodaji u Sjedinjenim Američkim Državama po cjeni od 30 USD pošto je njegovu upotrebu odobrila američka Agencija za hranu i ljekove (FDA).

Direktor te uprave Stiven Han saopštio je da je na taj način omogućeno da se test nađe u prodaji u apotekama.

– Tamo pacijent može da ih kupi, da se testira i dobije rezultat poslije 20 minuta – naveo je Han, prenosi Glas Amerike.

Saopšteno je da će početne zahile te vrste testa biće ograničene.

Australijski proizvođač Elum objavio je da očekuje da će u decembru raspolagati sa tri miliona testova prije nego što, u prvoj polovini 2021, bude povećao proizvodnju. Portparol kompanije saopštio je da će test koštati oko 30 USD i da će moći da se kupi u apotekama ili da se poruči preko interneta.

Komplet se sastoji od štapića za bris nosa, hemijskog rastvora i trake za testiranje.

Detektuje protein virusa koje je proizveo Kovid 19 – što se razlikuje od onih koji traže genetske materijale virusa. Digitalno se povezuje sa aplikacijom za pametni telefon koji prikazuje rezultat i pomaže u njihovoj interpretaciji.

Stručnjaci Uprave za hranu i ljekove utvrdili su da testovi kompanije Elum, kao i ostali koji primjenjuju sličnu metodologiju, mogu proizvesti mali procenat lažno pozitivnih ili negativnih rezultata.

– Korisnici koji dobiju negativan rezultat, ali imaju simptome koronavirusa, trebalo bi da se obrate medicinskom radniku – precizirali su stručnjaci te uprave.

Američki zdravstveni eksperti ukazuju na potrebu za brzim i široko rasprostranjenim kućnim testiranjem – što doprinosi izbjegavanju kontakata među ljudima i umanjuje mogućnosti za širenje infekcije.

Za većinu testova potrebno je uraditi bris nosa, koji se potom obrađuje u laboratorijskim uslovima, a to podrazumijeva čekanje po nekoliko dana.

Trenutno se u SAD-u dnevno testira skoro dva miliona ljudi.