08. decembar – Vakcinisano oko 1000 djece protiv koronavirusa

0
6

Ovo je doba godine u kojem su čekaonice pedijatara bile pune i kada nije bilo korona virusa. Podaci dr Vjere Janković iz PZU Dr Mica ukazuju da je 30 odsto djece koja dođu na pregled inficirano koronom. Tako je i u domovima zdravlja, kako je nedavno saopšteno iz te institucije.

Zatvorene prostorije, hladno vrijeme i kiše su pogodni za širenje virusa među djecom, pa se pedijatri najčešće srijeću sa infekcijama gornjeg respiratornog puta.

– To su najčešće djeca između jedne i tri godine, ona koja idu u vrtić. A najčešći su rinovirus, respiratorni sincicijalni virus i razne vrste korone, koji nijesu kovid-19 – kazala je dr Janković.

Ona je istakla da aktuelna pandemija korona virusa ne bi trebalo da utiče na postavljanje dijagnoze.

– Iako su simptomi slični, ako uradimo test na koronu riješićemo dilemu. Svakako je najbitnije opšte stanje djeteta i klinički nalaz, što će nas odrediti za dalje procedure, kako god da se virus zove – kazala je dr Janković.

Ona je istakla da se dijagnoza često može postaviti i bez testiranja, na osnovu kliničkog nalaza, jer anamneza i klinička slika djeteta već ukazuju na dijagnozu.

Među djecom su, trenutno, drugi virusi mnogo češći nego korona virus. Simtomi obično traju nekoliko dana. Ipak postoji nekoliko situacija kada je dijete neophodno povesti odmah kod ljekara. – Ako je dijete pospano, otežano diše, povraća i naglo mu se pojavljuje osip – istakla je dr Janković.

– Ono što moramo napomenuti, vakcina proizvođača Fajzer je prilagodila vakcinu za uzrast od pet do 11 godina, koja će sadržati manju koncentraciju mRNA, pa će se u tom pravcu morati raditi i nabavka vakcina – kazali su ranije iz Instituta za javno zdravlje. Pobjeda