09. decembar – Donacija EU vrijedna 300.000 eura za projekat Jačanje kapaciteta nadzora nad Kovid-19 u Crnoj Gori 

0
5

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge, potpisali su ugovor o donaciji Evropske unije vrijednoj 300 hiljada eura projektu Jačanje kapaciteta nadzora nad Kovid-19 u Crnoj Gori. Projekat u trajanju od devet mjeseci sprovodi kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori za potrebe zdravstvenog sistema, kako bi se unaprijedio nacionalni nadzor protiv Kovid-19 u Crnoj Gori.

Potpisujući ugovor o donaciji sa SZO, ambasadorka Popa je podsjetila da je EU sa početkom pandemije COVID-19 pritekla u pomoć Crnoj Gori. EU je obezbijedila 55 miliona eura za pomoć zemlji, kako u vidu hitne podrške, tako i kroz dugoročne programe pomoći za ublažavanje uticaja na privredu i ljude. Kako je kazala Popa, EU je Crnoj Gori za borbu sa pandemijom do sada donirala respiratore, rentgen aparate, zaštitnu opremu, PCR aparat za masovno testiranje, kao i da će dodatna oprema nastaviti da dolazi.

– Kao dio većeg paketa pomoći EU za suzbijanje pandemije, sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom započinjemo još jedan projekat za dalju podršku Ministarstvu zdravlja. Stručnjaci SZO pomoći će u jačanju nacionalnih kapaciteta za istraživanje slučajeva kovida-19 i praćenje kontakata, što treba da poboljša prikupljanje podataka i analizu. To će omogućiti Ministarstvu zdravlja da blagovremeno donese odluke o efikasnim javnozdravstvenim mjerama, smanji stope prenosa, kao i infekcije i hospitalizacije – kazala je ambasadorka Popa.

Kluge je kazao da pandemija Kovid-19 predstavlja veliki stres za zdravstvene sisteme ali i da se samo u partnerskom djelovanju iz pandemije može izaći. Kluge se zahvalio Delegaciji EU u Crnoj Gori, na snažnoj podršci od samog početka pandemije, kroz nabavke medicinskog materijala i opreme, podrsku COVAX mehanizmu, donacije COVID 19 vakcina EU i zemalja članica na bilateralnoj osnovi.

EU je do sada donirala 42 hiljade doza vakcine Fajzer-Biontek dok su države članice Crnoj Gori bilateralno donirale preko 300.000 doza vakcina.

– U partnerstvu sa Evropskom unijom, sada ćemo se zajedno fokusirati na jedan od preostalih izazova, a to je nadzor nad Kovid-19 – kazao je Kluge.

Potpisani ugovor ima za cilj jačanje kapaciteta nacionalnog nadzora protiv Kovid-19 u Crnoj Gori, tačnije da se obezbijedi jačanje nacionalnog kapaciteta za otkrivanje, reagovanje i kontrolu Kovid-19. Takođe će doprinijeti postizanju cilja Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan da se podrže zemlje regiona u jačanju otpornosti zdravstvenih sistema, kako u pogledu hitne zdravstvene situacije tako i zdravstvenog osiguranja u svijetlu naučenih lekcija iz borbe protiv pandemije Kovid-19.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je ministarka zdravlja u vladi Crne Gore dr Jelena Borovinić-Bojović.

– Od prvog dana pandemije EU i SZO su Crnoj Gori pružili značajnu finansijsku i stručnu pomoć, kako bi se ublažili ekonomski, zdravstveni i društveni efekti krize izazvane koronavirusom – poručila je dr Borovinić-Bojović.

Kako je istakla ministarka, potpisivanje sporazuma o donaciji je još jedna potvrda velike solidarnosti, prijateljstva i prije svega bliske saradnje i parnerstva, koje zemlje EU pokazuju prema Crnoj Gori. Portal Analitika