08. maj – Stručnjaci otkrili što bi mogao biti uzrok misterioznih slučajeva dječjeg hepatitisa – SAD

0
59

Devetero djece do šest godina iz Alabame, oboljelo od misterioznog oblika hepatitisa (upale jetre) bilo je pozitivno na česti patogen poznat kao adenovirus 41, pokazalo je istraživanje američke zdravstvene agencije. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da su djeca prethodno bila zdrava i da spadaju u grupu od 170-ero manje djece iz 11 zemalja koja su u posljednjih nedelju dana oboljela od neobjašnjivog tipa hepatitisa. Druga američka savezna država, Wisconsin, istražuje smrt jednog djeteta.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su poseban novi dokument o žarištu u Alabami, bez obzira na to što se u cijeloj zemlji istraga o bolesti nastavlja.

– U ovom trenutku vjerujemo da bi uzrok prijavljenih slučajeva bolesti među djecom mogao biti adenovirus, no još istražujemo ostale potencijalne viruse iz okoline i situacijske faktore – stoji u saopštenju CDC-a objavljenom uz studiju.

Poznato je da adenovirus 41 uzrokuje gastroenteritis u djece (upalu sluznice želuca, tankog i debelog crijeva), “no najčešće nije uobičajen kao uzrok hepatitisa kod inače zdrave djece”, stoji u objavi agencije te se dodaje da je dosadašnja istraga isključila ostale uobičajene faktore kojima su djeca mogla biti izložena – covid, viruse hepatitisa A, B i C (najčešće uzročnike hepatitisa u SAD-u), autoimuni hepatitis i rijetku autoimunu Wilsonovu bolest.

Adenovirusi se obično šire bliskim ličnim kontaktom, respiratornim kapljicama ili dodirivanjem raznih površina. Postoji više od 50 vrsta adenovirusa, koji najčešće uzrokuju prehladu, ali i mnoge druge bolesti. HINA