08. novembar – Donacija SZO vrijedna pola miliona

0
66

Svjetska zdravstvena (SZO) dopremila je i donirala značajne količine zaštitne, medicinske opreme, uključujući i dijagnostičku opremu i potrošni materijal vrijedne preko 539.000 eura Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

Uručujući ovu vrijednu donaciju šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović izrazila je nadu da će donirana oprema biti prevashodno od koristi zdravstvenim radnicima, “herojima u bijelom” koji svih ovih mjeseci stoje na prvoj liniji fronta borbe sa nevidljivim neprijateljem, kako bi zaštitili zdravlje i živote svih građana.

Direktor Instituta za javno zdravlje prof. dr Boban Mugoša, zahvalio se Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a posebno dr Hansu Klugeu, direktoru SZO za Evropu, ističući kako je SZO podržala Crnu Goru u svim osnovnim pravcima koje treba da ima jedan pravi odgovor na izazov razmjera pandemije koronavirusa.

– Zahvaljujući i SZO, poboljšali smo i podigli naše laboratorijske kapacitete 12 puta, podigli smo kapacitete nadzora, ali i unaprijedili komunikaciju rizika, kako bismo mogli doći do što većeg bro-ja građana Crne Gore i predočili im što je važno u vezi sa epidemijom. Zahvaljujući podršci SZO-a, jačamo sve karike koje nam omogućavaju da se jedna ovakva epidemija, koliko god je to izvodljvo, bude pod kontrolom.” zaključio je prof. dr Mugoša.

Ističući da je SZO donirala savremenu dijagnostičku opremu i značajne količine reagenasa, Brajović je podsjetila da je za prekid lanca transmisije neophodno jačanje dijagnostičkih kapaciteta, jer jedino kada znamo gdje se virus nalazi, možemo definisati ciljane i efikasne mjere za suzbijanje infekcije, saopšteno je iz SZO.

SZO je donirala i tri terenska vozila, kao i 52 mobilna računara za epidemiologe koji danonoćno rade, kao vid podrške nadzoru u svim djelovima CG – bez obzira da li se radi o gradu ili ruralnim, udaljenim oblastima jer, prema riječima Brajović: “ ni u doba pandemije niko ne smije biti zaboravljen”.

Ona je podsjetila da je jednako važno osigurati sinhronizovano i koordinisano djelovanje svih sektora i angmanžan cijelog društva, ali i ulagati u kriznu komunikaciju, zato što samo informisan i odgovoran građanin može biti dio globalnog rješenja.

– Situacija je alarmantna, na nacionalnom i globalnom nivou. Više nego ikada, potrebno je nacionalno jedinstvo i saradnja. To znači da svi, i Vlada i građani, moraju učiniti sve što je u njihovoj moći, jer virus ne bira, svako je ranjiv. Moguće je preokrenuti trend. Formula bezbjednog života u novoj realnosti je jednostavna. Nosite masku, izbjegavajte gužve i boravak u prostorijama sa lošom ventilacijom, vodite računa o higijeni ruku – istakla je Brajović.