09. oktobar – Potpisan sporazum o nabavci vakcine protiv COVID19 kada bude dostupna

0
73

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, u ime Crne Gore potpisao je sporazum, prema kojem će naša zemlja kada vakcina protiv bolesti COVID19 bude proizvedena, dobiti zagarantovane doze, bez čekanja i naknadnog apliciranja.

– Želim da vas informišem da je Vlada Crne Gore na održanoj sjednici razmotrila i usvojila Informaciju o zaključivanju Sporazuma o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine vakcine protiv COVIDa-19. Ja sam upravo potpisao Sporazum, a danas će biti uplaćen avans u iznosu od 771.280,00 $, odnosno 646.000,00 eura – kazao je Hrapović.

Ministar je obrazložio da je Crna Gora potpisivanjem ovog sporazuma pristupila  COVAX Mehanizmu za vakcine protiv COVID-19, koji je iniciran od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sa ciljem da omogući nabavku i pravednu raspodjelu među zemljama učesnicama vakcina za novi soj koronavirusa SARS-COV-2.

Inicijalna cijena po dozi vakcine predviđena je u iznosu od 10,55 $, odnosno 8.84 eura.

Shodno istraživanjima Instituta za javno zdravlje Crne Gore i njihovoj procjeni o potrebnoj količini doza vakcine, u pismu Potvrde o namjeri za učešće, naša zemlja je iskazala potrebu za 248.800 doza, odnosno količinu koja bi pokrila 20% stanovništva (s obzirom da su preporučene dvije doze po jednoj osobi). Procijenjena ukupna vrijednost nabavke je 2.582.640,00 $, odnosno oko 2.163.000,00 eura. 

Takođe, Vlada je, uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, obezbijedila sredstva za lijek remdesivir, koji će se koristiti za liječenje naših građana koji su zaraženi korona virusom, a imaju težu kliničku sliku.

Na sjednici Nacionalne Komisije za kvalitet i bezbjednost zdravstvene zaštite održanoj dana 24.09.2020. godine, usvojen je Protokol liječenja COVID-a starijih od 16 godina Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore. Navedenim Protokolom u terapiji pacijenata sa teškim respiratornim tegobama, kao jedan od antivirusnih ljekova predviđeno je uvođenje lijeka nezaštićenog naziva remdesivir. Cijena navedenog lijeka iznosi 345,00 eura po ampuli (bez PDV-a) i ista je za sve zemlje.

-Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula Remdesivira na mjesečnom nivou.

Imajući u vidu navedeno, za  nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110.400,00 eura (bez PDV-a) – kazao je ministar Hrapović.