1. april 2014. godine – EBOLA SE ŠIRI AFRIKOM

0
354

Podaci koje je objavilo Ministarstvo zdravlja Gvineje, ukazuju da je zabilježeno 78 smrtnih slučajeva od, kako se vjeruje, 122 oboljelih od januara tekuće godine. Među njima je u 21 slučaju laboratorijski potvrđeno prisustvo ebole, navodi isto ministarstvo.

Epidemiolog organizacije Ljekari bez granica, dr Van Herp kaže da su zabilježeni brojni slučajevi širom zemlje. „Suočeni smo sa epidemijom na nivou koji nije viđen ranije, posebno ako se osvrnemo na broj slučajeva u različitim oblastima. Bilo je slučajeva u Nzerekoreu, Mačenti, Kišidugou, i sada u Konakriju“, kaže dr Herp. Slučajevi u Konakriju su potvrđeni prošle nedjelje, što znači da se bolest pojavila i u glavnom gradu u kojem živi dva miliona ljudi. Van Herp je rekao da je tip ebole sa kojom se ljekari sada nose posebno agresivan. „Suočeni smo sa najagresivnijom vrstom ebole, takozvanom zairskom vrstom. To je vrsta koja usmrti devet od deset oboljelih.“

Predsjednik Gvineje je pozvao na mir dok raste broj smrtnih slučajeva ebole na granici sa Liberijom i Sijera Leoneom.

Van Herp kaže da maksimum što njegova humanitarna organizacija može da uradi jeste da pomogne pacijentima da proizvedu antitijela i naglašava da nema lijeka za ovu bolest. „Cilj nam je da inficirane pacijente ojačamo. Da obezbjedimo da ne dehidriraju kako bi bili u stanju da proizvedu antitijela koja će očistiti njihov organizam od virusa. Nema tretmana. Nema konkretnog lijeka koji bi uništio ovaj virus.”

Ebola je jedna od najsmrtonosnijih infekcijskih bolesti sa stopom smrtnosti do 90 odsto. Simptomi su povraćanje, dijareja i spoljno krvarenje.

Kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija, ebola je dospjela do ljudi putem bliskih kontakata sa inficiranim životinjama, uključujući šimpanze, gorile, slijepe miševe, majmune, šumske antilope i bodljikavo prase.