10. april – Najkomplikovanije operacije kičmenog stuba u KCCG

0
344

Najkomplikovanije operacije kičmenog stuba, za koje su pacijenti upućivani u zdravstvene sisteme van Crne Gore, radiće se u Kliničkom centru Crne Gore, saopštio je direktor te zdravstvene ustanove, dr Jevto Eraković. On je na konferenciji za novinare kazao da će jedan od najeminentnijih evropskih ortopeda, turski stručnjak, dr Čagataj Ozturk ubuduće raditi kao konsultant u KCCG. – Najkomplikovanije operacije kičmenog stuba za koje smo do sada bili primorani da pacijente šaljemo u zdravstvene sisteme van Crne Gore, radićemo u KCCG – rekao je dr Eraković. Prema njegovim riječima, taj aranžman podrazumjeva ne samo rad dr Ozturka, već i edukaciju crnogorskih ljekara, tako da će moći samostalno, uz podršku konsultatnta, da odrade intervencije koje su jedne od najkompleksnijih ortopedskih operacija. Dr Ozturk je kazao da će se na ovaj način povećati nivo zdravstvene zaštite pacijenata kojima su potrebne te vrste intervencija. Ortoped dr Nermin Abdić kazao je da se prva operacija koju je izveo dr Ozturk, sa kolegama iz KCCG, odnosila na ozbiljnu povredu kičmenog stuba, koja je zahtijevala višesatni rad, kao i da se taj pacijent dobro osjeća. Dr Abdić je rekao da bi trebalo već od jula da sva stanja kada je u pitanju deformitet kičmenog stuba, a to su najviše skolioza ili krivine na kičmi, budu liječene u KCCG.

Direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju, dr Nikola Bulatović, kazao je da će u julu imati prvog pacijenta sa skoliozom kičmenog stuba kojem će uraditi intervenciju, kao i da će uz pomoć konsultanta oformiti tim koji će moći samostalno da pruža usluge koje se odnose na oboljenja, povrede i urođene anomalije na kičmenom stubu.
Kako je naveo Bulatović, do sada su zbrinjavali povrede kičmenog stuba i degenerativna stanja, a sada planiraju da u KCCG sprovedu operativne intervencije nad deformitetima kičmenog stuba.