10. avgust – Liste čekanja za maligne pacijente nema

0
94

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), bez obzira na aktuelnu epidemiološku situaciju, redovno se sprovode operativne procedure kod svih pacijenata sa malignim oboljenjima, kazao je prof. dr Ranko Lazović i dodao da nema liste čekanja za maligne pacijente.

On je rekao da je tačno da je napravljena pauzu od 12 ili 13 radnih dana sa malignom hirurgijom kada je nalet bio najveći zbog posteljnog fonda i zbrinjavanja COVID pacijenata.

– Oni pacijenti koji su krvarili, koji su bili u spletu crijeva, operisani su kao da COVID ne postoji i u tom intervalu – istakao je prof. Lazović.

Nakon toga su, kako je dodao, nastavili su da rade malignu hirurgiju za sve pacijente.

Iz KCCG-a kazali su da je prošle sedmice izvedena nova HIPEC intervencija i citoreduktivna procedura kod pacijentkinje koja je imala metastaze u trbuhu. Operaciju je, kako se navodi, izveo hirurški tim Centra za digestivnu hirurgiju, na čelu sa prof. Lazovićem.

On je rekao da je sa ekipom sa Digestivne hirurgije prije pet dana napravio novu HIPEC intervenciju i citoreduktivnu proceduru.

– To je najsloženija hirurška intervencija u liječenju malignoma trbušnih organa. Radi se o ženi koja je operisana prije dvije godine od karcinoma jajnika – kazao je prof. Lazović.