10. decembar – U Beranama počeo rad nove PCR laboratorije

0
87

U Domu zdravlja Berane danas je ozvaničen početak rada nove PCR laboratorije. PCR aparat, vrijedan 174 hiljade eura, pomoću kojeg se vrši testiranje koronavirusa, donirala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić-Bojović zahvalila je američkoj ambasadorki, Džudi Rajzing Rajnken na vrijednoj donaciji i naglasila da će stavljanjem u pogon novog PCR aparata testiranje koronavirusa biti značajno brže, ali da će on poslužiti i za druga uzorkovanja, neophodna za dijagnostiku određenih oboljenja.

Godine pandemije posebno su ukazale na potrebu zajedničkog i sistematskog djelovanja, a ambasada SAD-a bila je stalni saveznik i prijatelj u borbi protiv pandemijskih izazova. U prilog tome govori i činjenica da je kroz Projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na Kovid- 19 u Crnoj Gori, Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala 2.7 miliona dolara.

Stavljanjem u rad ovog aparata i nove laboratorije, PCR uzorkovanje virusa od sada će biti značajno unaprijeđeno za ovaj do sjeverne regije, pa će tako građani Berana, Andrijevice, Plava, Petnjice, Gusinja i Rožaja mnogo brže imati rezultate analiza, a samim tim zdravstvenom sistemu omogućiti bolji nadzor i upravljanje epidemijom – poručila je dr Borovinić Bojović.

Ministarka je kazala kako je misija resora zdravlja dostupna zdravstvena zaštita svakom građaninu i sistem rada koji će zdravstvenom osoblju omogućiti savremen i profesionalan angažman, te da je pokretanje ove laboratorije još jedan pokazatelj da su interesi pacijenata na prvom mjestu, a nadzor nad pandemijom imperativ pred kojim se ne posustaje.

Ambasadorka Rajzing Rajnke navela je da je Evropska komanda američke vojske, kroz Program humanitarne pomoći, donirala Crnoj Gori u borbi protiv Kovid-a 778 hiljade dolara u opremi, koja je raspoređena u bolnicama širom zemlje.

– I danas se nalazimo ovdje u Beranama da uručimo donaciju u vrijednosti 174 hiljade američkih dolara, zahvaljujući kojoj će stanovnici sa ovog područja, na brži i mnogo kraći način nego ranije, da odrade PCR testove – navela je američka ambasadorka, naglašavajući da će preko Američke agencije za razvoj (USAID) biti realizovana donacija ukupne vrijednosti 2,7 miliona dolara, koja će doprinijeti unaprjeđenju zdravstvenog sistema i zdravstvenih usluga u našoj zemlji.

– Za Svjetsku zdravstvenu organizaciju je privilegija da u ovom odabranom timu damo svoj skromni doprinos u uspostavljanju nove PCR laboratorije, kroz mobilisanje tehičke ekspertize za definisanje tehničkih specifikacija i performansi ove savremene dijagnostičke opreme, kao i planirano jačanje kadrovskih kapaciteta, kroz unaprijeđivanje relevantnih znanja i vještina timova koji će koristiti PCR uređaj – kazala je šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, Mina Brajović. Ona je naglasila da SZO posebno raduje strateška odluka Vlade i resornog Ministarstva zdravlja da se zdravstveni sistem Crne Gore jača ravnomjerno kako niko ne bi bio zaboravljen.

Zahvaljujući se u ime zaposlenih, ali i svih stanovnika sa ovog područja na vrijednoj donaciji, direktorica Doma zdravlja Berane, dr Julijana Zečević je navela da mikrobiološka laboratorija u ovoj zdravstvenoj ustanovi pruža usluge iz oblasti bakteriologije, virusologije, paraziotologije, mikologije i serologije.

– Do sada smo radili brze antignene testove za rota, adeno i respiratorne viruse, kao i kronavirus, a zahvaljujući ovoj donaciji bićemo u prilici da u Beranama radimo testiranje molekularno-genetičkom metodom, ne samo na SARS-CoV-2 nego i na druge viruse. PCR laboratoriju dobili smo kao rezultat saradnje Ministarstva zdravlja i Ambasade SAD u Crnoj Gori koji su prepoznali potrebu i značaj postojanja ovakve laboratorije na sjeveroistoku Crne Gore – kazala je direktorica beranskog doma zdravlja. Portal Analitika