10. decembar – Zapanjujući efekti paralizovanog zdavstva – Italija

0
79

Smrtnost nerođene djece, koja su preminula u utrobama majki, od početka epidemije virusa korona u Italiji povećala se frapantnih 400 posto. To je rezultat zbira otpusnih listi trudnica koje nisu mogle da odu, ili su se plašile kontrole kod ginekologa i odlaska u bolnicu u strahu da će tamo biti inficirane covidom 19.

Ovu brojku potvrđuju i dva istraživanja sprovedena u regionu Lacio, u rimskoj klinici Umberto Prvi, gdje je između marta i maja ove godine broj mrtvih fetusa u regionu utrostručen u odnosu na isti period prošle godine. Rezulat istraživanja u bolnici Manđagali u Milanu je još dramatičniji. U periodu februar – jun ove godine bilježi se četiri puta veća smrtnost u odnosu na prethodnu godinu.

Takvo uvećanje bilježi se i u svim regionima koji su bili najviše pogođeni korona virusom u prvom talasu. Gubici nerođenih beba i patnje trudnica mogli su da budu izbjegnuti redovnim kontrolama ploda i prenatalnim liječenjem.

Pretpostavlja se da je smrtnosti fetusa doprinijelo suspendovanje mnogih ginekoloških pregleda i analiza o državnom trošku. Sve se svelo na privatni sektor, uprkos pravu na zdravstvenu zaštitu, pa je pomoć ginekologa i dodatne analize mogao da uradi samo onaj ko je imao novaca.

Porast smrtnosti nerođenih beba, koje niijsu ni ugledale svjetlost dana, nije jedini zastrašujući podatak koji je rezultat blokiranog zdravstva u Italiji, okrenutog u najvećem broju ka liječenjeu oboljelih od korone.

Ukinuta je jedna od tri posjete specijalistima za dijagnostifikovanje oboljenja raka debelog crijeva ili dojke. Zato se stiglo do alarmantne brojke od 1,5 miliona tumora koji nijesu uočeni na vrijeme, 585.000 raka na debelom crijevu, 472.000 raka na dojci. I što je najgore, bomba takvih oboljenja prijeti da eksplodira svakog časa, prenose Večernje novosti.