10. januar – BRZI TEST ZA UTVRĐIVANJE DIJABETESA

0
451

Osobe sa dijabetesom tipa 1, koji se obično otkriva kod djece i tinejdžera, moraju da uzimaju injekcije insulina i prate svoju ishranu kako bi održavali uravnoteženi nivo šećera u krvi. Da bi se ustanovila bolest neophodno je uzimanje uzoraka krvi, zastrašujuće iskustvo za mnoge mlade. Istraživači u Velikoj Britaniji sada su razvili jednostavan, neinvazivni početni test za koji je potreban samo jedan dah pacijenta.

Procjenjuje se da se svake godine, kod oko 80 hiljada djece razvije dijabetes tipa 1. Autoimuna bolest može da bude smrtonosna ako se ne liječi i zato je rano otkrivanje veoma važno. Jedan od sporednih efekata dijabetesa je neprijatan slatkasti zadah. Profesor hemije na univerzitetu Oksford Gas Henkok kaže da je to zbog nagomilavanja hemijskih materija pod nazivom ketoni u krvi pacijenta.

„Slatkasti zadah je izazvan posebnom vrstom ketona koji se nagomilava u tijelu, a naziva se aceton. Ljekari mogu da osjete miris acetona u dahu pacijenata koji su u fazi dijabetičke ketoacidoze i koriste ga kao dijagnostičko sredstvo,“ rekao je dr Henkok.

Britanski istraživači kažu da su razvili portabl aparat za analizu daha koji može da otkrije čak i malu količinu acetona u dahu pacijenta. Direktor medicinske dijagnostike na univerzitetu Oksford Ian Kempbel kaže da to nije jednostavan zadatak, jer dah sadrži molekule miliona sastojaka, dok ovaj test zahtjeva prepoznavanje samo jednog od njih.

„Ono što radimo je da damo pacijentu da dune u aparat, zatim izdvojimo isparljiva organska jedinjenja koja želimo da izmjerimo, u ovom slučaju aceton. Ostatak daha prolazi kroz uređaj. Zatim, oslobodimo molekule koji nas interesuju kako bi mogli da ih izmjerimo,“ rekao je Kempbel.

Prema riječima svih koji učestvuju u ovom projektu cilj je da se proizvede mobilni, ručni aparat koji svako može da uzme i koristi tako što će jednostavno dunuti kroz dio za usta.