19. januar – NEZARAZNE BOLESTI GODIŠNJE ODNESU ŠESNAEST MILIONA ŽIVOTA

0
328

Hitne mjere su potrebne da bi se priječio veliki broj smrtnih slučajeva od posljedica nezaraznih bolesti. Godišnje život izgubi 16 miliona ljudi od posljedica srčanih i plućnih bolesti, moždanog udara, raka i dijabetesa, navodi se u novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije.

„Zajednica ima šansu da promjeni tok epidemije nezaraznih bolesti,“ rekla je generalna direktorka SZO-a dr Margaret Čen, koja je pokrenula „Globalni izvještaj o nezaraznim bolestima 2014.“

„Ulaganjem samo jednog do tri američka dolara po osobi godišnje, zemlje mogu dramatično smanjiti broj oboljelih od nezaraznih bolesti i spriječiti preranu smrt. U 2015. godini svaka zemlja treba da postavi državne ciljeve i sprovede isplative akcije. Ako to ne uradi, milioni života će biti ugroženi,“ kazale je dr Čen.

U izveštaju Svjetske zdravstvene organizacije se navodi da većina smrtnih slučajeva od nezaraznih bolesti može da se spriječi. Od 38 miliona izgubljenih života od nezaraznih bolesti u 2012. godini, 16 miliona ili 42% su se mogle izbjeći.