6. januar – LIBERIJA U BORBI SA EBOLA VIRUSOM

0
337

Novi šef misije Ujedinjenih nacija za reagovanje na ebolu u vanrednim situacijama (UNMEER), Ismail Ould Šeik Ahmed stigao je u Liberiju u sklopu svoje turneje po zemljama u Africi koje su najviše pogođene izbijanjem virusa.

Po dolasku u glavni grad Monroviju, gospodin Ould Šeik Ahmed sastao se sa predsjednikom Elen Džonson Sirleaf kao i sa predstavnicima UNMEER-a i UNMIL-a (misija UN u Liberiji). On je takođe razgovarao i o naporima da se odgovori na ebola virus sa širom diplomatskom zajednicom.

„Želim da posjetim ugrožene zemlje ne samo da bih vidio šta je već urađeno. Znam da smo napravili veliki napredak u borbi protiv ebole. Želim da vidim šta možemo da uradimo da bi broj oboljelih slučajeva što prije bio jednak nuli,“ rekao je gospodin Ould Šeik Ahmed.

„Osim toga, treba pojačati napore kako bi se ponovo uspostavili osnovni socijalni servisi, ojačale zdravstvene usluge, povećale ekonomske aktivnosti i izgradila otpornost svih ugroženih zemalja,“ dodao je on.

U Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu, novi specijalni predstavnik generalnog sekretara Antoni Banburi ima zadatak da procjeni napore u zaustavljanju epidemije ebole, i da odredi hitne prioritete UN-a da bi se što brže postigao napredak u svim ugroženim zemljama.