10. januar – Pfizerov novi lijek protiv covida čeka odobrenje – EMA

0
88

Regulatorno tijelo EU-a za ljekove je objavilo da bi “u roku od nekoliko nedelja” moglo donijeti odluku o tome hoće li odobriti upotrebu Pfizerove pilule protiv covida-19, Paxlovid, nakon što je američki proizvođač ljekova podnio zahtjev za odobrenje.

Odobrenje je zatraženo za liječenje blagog do umjerenog oblika bolesti covid-19 kod pacijenata u dobi od 12 godina i starijih, koji teže najmanje 40 kilograma i prijeti im velika opasnost od pogoršanja zdravstvenog stanja, objavila je Evropska agencija za ljekove (EMA).

Vakcine su i dalje ključno sredstvo u borbi protiv pandemije, no regulatorna tijela terapiju ljekovima smatraju novim alatom u borbi protiv omikrona, varijente koronavirusa koja se izuzetno brzo širi, a dosad je otkrivena u više od 128 zemalja svijeta.

EMA je već evaluirala dio podataka tokom procjene Pfizerove pilule koja je započeta još u novembru prošle godine.

Pfizerov lijek Paxlovid, koji bi se trebao uzimati pet dana tokom kućnog liječenja, a nakon pojave prvih simptoma covida-19, u decembru je za osobe od 12 godine i one starije odobrila američka Uprave za hranu i ljekove (FDA).

U kliničkim istraživanjima pokazalo se da je Paxlovid gotovo 90 posto djelotvoran u prevenciji hospitalizacije i smrti kod pacijenata s visokim rizikom od razvoja teškog oblika covida. Hina