29. januar – Nevjerovatno otkriće koje mijenja istoriju pandemije korone – Norveška

0
189

Naučnici norveške bolnice Akershus pronašli su antitijela protiv covida-19 u uzorcima krvi trudnice iz decembra 2019. godine, čak mjesec dana prije nego što je prvi slučaj otkriven u Evropi.

– Otkriće mijenja priču o pandemiji koronavirusa – rekla je Anne Eskild, voditeljka projekta Ahus u izjavi objavljenoj na stranicama bolnice Akershus, piše Ahus.no.

Prvi slučaj covida-19 u Evropi otkriven je 27. januara 2020. u Francuskoj. Virus je u Norveškoj prvo otkriven 24. februara 2020. Istraživanjem antitijela u uzorcima krvi, naučnici su otkrili prvi pozitivan uzorak u decembru 2019., u istom mjesecu kad je prvi dokazani slučaj pronađen u Kini.

– To je bilo jako iznenađujuće. Pregledali smo uzorke krvi do decembra kako bismo bili potpuno sigurni da idemo dovoljno daleko u prošlost, tako da nijesmo očekivali da ćemo tako rano pronaći pozitivan rezultat – rekla je Eskild.

Uzorci krvi uzeti su od trudnica u prvom tromjesečju na području bolnice Akershus od decembra 2019. do decembra 2020. U sklopu zaštite za trudnoću u Norveškoj uzimaju se uzorci krvi od svih trudnica radi testa na sifilis. Svi uzorci se pohranjuju u svrhu praćenja potencijalnih zaraznih bolesti.

– Vjerovatno postoji nekoliko drugih zemalja koje imaju pristup pohranjenim uzorcima krvi na populacijskom nivou, pa stoga postoji malo ili nimalo drugih retrospektivnih studija – naglasila je Eskild.

Mjesečno je oko 500 uzoraka testirano na antitijela na virus SARS-CoV-2, a jedan pozitivan rezultat pronađen je iz decembra 2019., dva iz januara 2020. te jedan iz februara i marta.

Od ukupno 6020 pregledanih uzoraka krvi žena u cijelom razdoblju, antitijela su otkrivena kod 98 žena. Mora se uzeti u obzir da se može dogoditi određeni udio lažno pozitivnih rezultata, no naučnici zaključuju da nalazi ukazuju da je virus u Norveškoj cirkulisao već 2019. godine. Nema podataka o tome ko su žene koje su imale infekciju i jesu li imale simptome. No, žene koje su imale antitijela prije marta 2020. rođene su u Norveškoj, istočnoj Evropi, Africi ili na Bliskom istoku.

– Puno je indicija da su zaražene ili u drugim dijelovima svijeta ili preko rođaka koji su bili izvan Norveške – kazala je Eskild, koja vjeruje da nalazi ukazuju na to da se zaraza možda proširila svijetom mnogo ranije nego što smo mislili.

Prvi poznati slučajevi otkriveni su u decembru 2019. u kineskom gradu Wuhanu.

– Naša otkrića mijenjaju istoriju epidemije korone kako u Norveškoj tako i u svijetu – tvrdi Eskild. Danas.hr