28. januar – Otkrili potpuno novi soj korona virusa koji izbjegava imunitet na covid-19 – Kina

0
234

Kineski naučnici otkrili su posve novi soj koronavirusa i upozorili na potencijalnu “prijetnju za biološku bezbjednost” koju taj virus predstavlja, piše RT.

Naučnici, od kojih većina dolazi s wuhanskog univerziteta, navode da je novi soj podložan mutacijama te da se može prenijeti sa životinja na ljude te ne može biti neutralizovan antitijelima koja ciljaju virus SARS-CoV-2. Kako dalje navode, neočekivano su otkrili da soj NeoCoV otkriven u Južnoj Africi i njegov bliski srodnik PDF-2180-CoV mogu učinkovito koristiti neke vrste enzima koji pretvara angiotenzin 2 kod šišmiša (ACE2) i, manje povoljno, ljudski ACE2 za ulazak u ćelije. SARS-CoV-2 takođe koristi ACE2 za ulazak u ljudsko tijelo.

Studija kineskih naučnika objavljena je u nerecenziranom izdanju na naučnom repozitoriju bioRxiv i upućuje na to da se infekcija novim sojem, koji trenutno cilja šišmiše, ne može unakrsno neutralizovati antitijelima koja ciljaju viruse SARS-CoV-2 ili MERS-CoV.

Kineski naučnici priznaju da priroda virusa NeoCoV ostaje zagonetna te upozoravaju na potencijalnu prijetnju biološkoj bezbjednosti za ljude, s visokom stopom smrtnosti i prenosa.

Druge nedavne studije, koje su takođe sproveli kineski naučnici, pokazale su da je “predak” varijante omikron, koji je izazvao novi talas infekcija širom svijeta i koji je danas dominantan u mnogim svjetskim zemljama, prešao s ljudi na miševe, brzo akumulirao mutacije koje su pogodovale zarazi tog domaćina te se zatim ponovno vratio na čovjeka. Danas.hr