10. jul – SZO PREDSTAVILA PLANOVE ZA FINANSIRANJE NOVOG GLOBALNOG ZDRAVSTVENOG CILJA

0
346

Svjetska zdravstvena organizacija poziva zemlje da uvedu univerzalno zdravstevno osiguranje i povećaju međunarodne investicije i sredstva za razvoj zdravstva. Poziv dolazi kao rezultat priprema svjetskih lidera za Treću konferenciju UN za finansiranje istraživanja i razvoja, koja će se održati u Adis Abebi, a na kojoj će biti govoreno o načinima finansiranja novih održivih ciljeva čija će implementacija početi u septembru 2015. u Njujorku.

„Najbolji način da se osigura značajan napredak ka novom globalnom zdravstvenom cilju je da se zemlje što više približe sistemu univerzalnog zdravstvenog osiguranja“ , kazala je dr Margaret Čen, generalna direktorka SZO-a.

Mnoge zemlje će se suočiti sa finansijskim izazovima prilikom realizacije ovog cilja. Konferencija u Adis Abebi će se fokusirati na modele jačanja međunarodne saradnje i poboljšanje kapaciteta zemalja u razvoju za unaprijeđenje domaće poreske politike, uvećanje prihoda te smanjenje nezakonitih finansijskih tokova i izbjegavanje plaćanja poreza na međunarodnom nivou.

Ukoliko se postojeći trend nastavi, do kraja ove godine u svijetu će se formirati novi Milenijumski razvojni cilj za smanjenje epidemije HIV-a, malarije i tuberkuloze, kao i povećnje pristupa pijaćoj vodi. Takođe, u okviru ovog cilja velika pažnja će biti posvećena samnjenu neuhranjenosti kod djece, smrti porodilja i djece te povećenju pristupa osnovnim sanitarijama.