12.jul – MEKI IMPLANT VRAĆA POKRETLJIVOST

0
418

Pola miliona ljudi pretrpi povrede kičme svake godine zbog saobraćajnih nezgoda, ozbiljnih padova i bolesti, sudeći prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Naučnici u Švajcarskoj razvili su implant koji snabdijeva oštećenu kičmu pacova hemikalijama i električnim stimulansom za liječenje nerava i povratka pokretnosti. Stefani Lakur, asistent na Švajcarskom institutu za tehnologiju u Lozani testirala je implant i uočila ohrabrujuće rezultate.

„Kombinovali smo elektro-hemijske stimulacije kičmenog tkiva, a zatim provjerili da li možemo da povratimo pokretljivost zadnjih udova. I ustanovili smo da možemo, koristeći ovu tehnologiju bili smo u mogućnosti da tokom nekoliko nedelja stimulišemo kičmu kod povređenih životinja i omogućimo im da hodaju“, rekla je Lakur.

Novi implant pod nazivom E-dura je elastično rešenje za upaljeno tkivo i oštećenja izazvana prethodnom tehnologijom krutih implanta, koji su izazivali trenje sa spoljašnjim slojem kičmene moždine pacova.

E-dura je napravljena od mekog, rastegljivog, ali jakog silikona koji ima dvije jedinstvene karakteristike. Mikro kanal omogućava istraživačima da ubrizgaju ljekove direktno na površinu kičme radi hemijske stimulacije.

E-dura bi mogao da postane bezbjedan i djelotvorni tretman za osobe koje su vezane za invalidska kolica, u očekivanju da se ponovo kreću.