10. jun – KCCG donirali dijagnostički aparat za maligne tumore glave i vrata

0
102

Ministarstvo nauke doniralo je Kliničkom centru Crne Gore fleksuibilni endoskop za gornje disajne puteve, veoma značajan i vrijedan aparat koji će omogućiti kvalitetniju i bržu dijagnostiku malignih tumora glave i vrata.

– Veoma sam srećna što smo i sa ovim aparatom, koji smo donirali Klinici za bolesti uha, grla i nosa KCCG, doprinijeli da se savremena tehnološka dostignuća integrišu u ljekarske prakse. Uređaj je vrlo bitan u dijagnostici tumora glave i vrata, tako da će predstavljati značajan doprinos u borbi protiv kancera. Znamo da je kancer danas jedan od najvećih društvenih izazova, drugi uzročnik smrtnosti po učestalosti, zato se nadam da će nova oprema koju smo donirali Kliničkom centru unaprijediti brigu za zdravlje građana i doprinijeti naučno-istraživačkom radu ovog Centra – kazala je prilikom uručenja donacije ministarka nauke Sanja Damjanović.

Damjanović je podsjetila da Ministarstvo nauke, kroz svoje brojne programe i instrumente, podstiče istraživanje i izvrsnost u istraživanju.

Zahvaljujući se ministarki Damjanović na kontinuiranoj podršci, koju KCCG dobija od Ministrstva nauke, direktor KCCG dr Jevto Eraković je podsjetio da postoji veliki broj projekata nabavke opreme, edukacije, usavršavanja ljekara iz KCCG, koji se realizuju zajedno sa Ministarstvom nauke.

Direktor Klinike za ORL KCCG dr Elvir Zvrko je naglasio da svakako jedan od velikih izazova na koji nauka pokušava da da odgovor jesu maligni tumori.