11. jun – Unaprijeđeni uslovi boravka pacijenta u Klinici za psihijatriju

0
90

Uslovi boravka pacijenata u Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore značajno su unaprijeđeni u pogledu materijalnog stanja, higijene i zadovoljstva pacijenata, saopšteno je iz institucije Zaštitnika.

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) na čelu sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Sinišom Bjekovićem obišao je Kliniku kako bi se informisao o njenom funkcionisanju, kvalitetu boravka pacijenata, metodama liječenja i materijalnim uslovima.

Bjeković je sa načelnicom Klinike za psihijatriju KCCG dr Aleksandrom Ražnatović razgovarao i o postupanju osoblja, upotrebi sredstava za ograničenje slobode kretanja i vođenju dokumentacije koja se odnosi na tretman pacijenata.

– NPM godinama ukazuje na neophodost izgradnje novog objekta psihijatrijske klinike, u cilju stvaranja uslova za poštovanje neophodnih standarda ljudskih prava i sloboda pacijenata. S tim u vezi, iskazano je zadovoljstvo zbog nedavnih najava o opredijeljenim sredstvima za novu kliniku – kaže se u saopštenju.

Zaštitnik je tražio informacije o hospitalizaciji maloljetnih pacijenata koji imaju probleme mentalnog zdravlja.