10. mart – Prvo istraživanje o krvnom pritisku

0
242

Profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje su započeli istraživanje o krvnom pritisku mjerenjem pritiska građana u Nikšiću i Šoping centru Delta, u Podgorici.
Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović kaže da će se sa ovim istraživanjem crnogorski naučnici sa reprezentativnim uzorkom moći priključiti međunarodnom istraživanju u okviru postojeće saradnje sa NCD RisC grupom koju predvode kolege sa Imperijal koledža u Londonu.
NCD RisC grupa je do sada objavila nekoliko studija kada je riječ o gojaznosti, tjelesnoj visini, krvom pritisku, gdje su uporedna istraživanja pokazala rezultate na svjetskom nivou koji su povezivani sa ekonomskom strukturom, životnim uslovima i podnebljem određenog regiona.
– Ovo je po prvi put da Crna Gora učestvuje u istraživanjima grupe koja okuplja naučnike iz cijelog svijeta, a na poziv profesora sa Imperijal grupe koledža. Testiranjem građana Nikšića i Podgorice doćemo do reprezentativnog rezultata. Mi ćemo današnjim istraživanjem već obuhvatiti više od 1000 građana – objasnio je Popović.
Profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje koji su učestvovali u ovom novom istraživanju i testiranju građana su mr Marina Vukotić, mr Marija Bubanja i Gorica Zorić.