10. mart- Samostalno uradili laparoskopsku operaciju bubrega

0
242

Tim ljekara Kliničkog centra Crne Gore, na čelu sa urologom dr Aleksandrom Magdelinićem, uradio je prvu laparoskopsku operaciju tumora bubrega. Nakon više zahvata, koji su radili u saradnji sa kolegama iz Slovenije i Makedonije, stekli su se uslovi da samostalno urade takvu operaciju. – Odstranili smo tumor sa malim dijelom bubrežnog tkiva oko bubrega, po protokolima koje zahtijeva struka, tako da je funkcija bubrega potpuno očuvana – saopštio je dr Magdelinić.

Laparoskopija je u Klinički centar Crne Gore uvedena prije godinu i po. – Ova operacija sadrži sve tehnike laporaskopske hirurgije od zauzdavanja, klemovanja, manjih krvnih sudova, preparacije bubrega do šivenja i odstrannjivanja samog tumora – saopštio je dr Magdelinić. Laparoskopski je moguće raditi sve operacije, ali se ipak za takav zahvat, kaže dr Magdelinić biraju adekvatni slučajevi. – Ako nije tumor previše veliki možemo ga laparaskopski završiti, ukoliko su tumori veći onda tu stupa na scenu otvorena hirurgija – rekao je on.

Doktor Magdelinić kaže da su samo laparoskopske nekretomije zahtjevnije od ove koju su oni odradili u KC. To je strandard u svijetu koji će, vjeruje dr Magdelinić, uskoro postati praksa i u najvećoj crnogorskoj zdravstvenoj ustanovi.