10. novembar – MINISTAR ŠEGRT U POSJETI BIJELOM POLJU

0
357

01Ministar zdravlja prof. dr Budimir Šegrt i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, razgovarali su o mjerama i aktivnostima koje su preduzete nakon infekcije beba od kojih je jedna umrla. Ministar je sa predsjednikom Opštine obišao i rekonstruisano Interno odjeljenje Opšte bolnice u Bijelom Polju.

U setu mjera koje su predviđene i preduzete, kao i procesa koji su u toku, obavljena je i rekonstrukcija Internog odjeljenja, što je i razlog ministrove posjete. Konstatovano je da je Interno odjeljenje rekonstruisano po planu, na zadovoljavajući način i u predviđenom roku, te da su preduzete i ostale mjere koje su dogovorene. U sklopu razgovora sa direktoricom Opšte bolnice, njenim saradnicima i ljekarima, dogovoreno je da proces treba zaokružiti nabavkom medicinske opreme. Razgovarano je i o drugim temama i okviru toga je obavljen razgovor sa roditeljem bebe koja je stradala i roditeljima beba koje su bile ugrožene, kazao je predsjednik opštine Žurić.

– Na sastanku sa roditeljima sam čuo njihovu odluku da ponovo štrajkuju glađu iz razloga što traže suspenziju ljekara i ja sam rekao njima svoj lični stav, a koji sam iskazao i prilikom moje prve posjete Bijelom Polju kada sam postao ministar, kada sam im obećao da će se sprovesti adekvatna pravna procedura i tražiti odgovornost. Određeni dio pravnih postupaka u smislu suspenzije od vremena kad se to desilo nije urađen adekvatno, jer nije urađena suspenzija tih doktora. Doktore je trebalo suspendovati dok su bili u istražnom zatvoru, a po njihovom izlasku nastaviti disciplinski postupak. Međutim, do današnjeg dana nije postajalo adekvatnog odgovra da ti ljudi trebaju biti suspendovani.

Rukovodstvo bolnice i Upravni odbor nijednim svojim aktom unutar bolnice nijesu htjeli da provociraju nesporni bol i tugu roditelja i oni su te doktore isključili iz radnog procesa do momenta kad je pokrenut redovni sudski postupak, a kad je postupak krenuo doktori su se na sudske pozive, kao što javnost zna, odazivali. Iz nadležnih državnih organa nije eksplicitno rečeno da li ti doktori mogu da rade ili trebaju da budu suspendovani, jer su sva tumačenja bila takva da niko iz toga nije mogao decidno reagovati. Iza toga ne stoji ničija odbrana, ali ne smijete ni napadati nikoga, dok ne postoji jasno pravno rješenje. Ja sam roditeljima u razgovoru rekao da razumijem njihov revolt i tugu, jer ničim, možda ni pravnim ljekovima, njima nije moguće napraviti satisfakciju, ali da ne postoje druge norme nego da se odgovornost utvrdi legalnim putem i pravnom procedurom, koju svi moramo poštovati – kazao je ministar Šegrt.