11. april – Gojaznost djece postaje epidemija

0
272

Procenat predgojazne i gojazne djece u Crnoj Gori je visok, a gojaznost uzima epidemijske razmjere, saopšteno je na panel diskusiju “Ishrana djece u vremenu loših navika”.
Institut za javno zdravlje (IJZ) predstavioje najnovije rezultate istraživanja o gojaznosti djece u Crnoj Gori. Istraživanjem IJZ je prošle godine bilo obuhvaćeno oko 3,5 hiljada mališana, uzrasta šest do osam godina, a rađeno je na teritoriji cijele Crne Gore i obuhvatilo je oko 100 škola.
Specijalista higijene u Institutu, Enisa Kujundžić kazala je da je istraživanje pokazalo da samo jedan odsto roditelja vidi svoje dijete kao gojazno, devet odsto njih kao predgojazno i oko jedan odsto kao pothranjeno.
– Tu leži ključ ali i rješenje problema – rekla je Kujundžić, pojašnjavajući da roditelji nijesu svjesni da ishrana nije samo zadovoljenje energetskih potreba i da dijete nije gladno, već da mora da ima i zdravstveni aspekt.
– Pedijatar u Domu zdravlja Podgorica, dr Paša Divanović, kazala je da rezultati sistematskih pregleda djece različitih uzrasta pokazuju da je sve više gojazne djece. Sistematski pregledi u četvrtoj godini, prema njenim riječima, pokazuju da je najmanje pothranje djece – oko 1,8 odsto, a gojaznih 20 odsto.
Da se djeca loše hrane, posebno dok su u školi, kako su saopštili organizatori, prepoznali su i u Ministarstvu prosvjete, koje je odlučilo da dodatno pokuša da utiče na dostupnost nezdravih proizvoda najmlađima. Milica Lekić, iz Ministarstva prosvjete je objasnila da je Podgorica prvi grad u kojem će se sprovoditi ta odluka, jer škola “Sergije Stanić” već proizvodi đačku užinu i, kako je navela, može ponuditi zdrave proizvode ne samo direktno đacima nego i kioscima kako bi zamijenili asortiman koji nije zdrav.
Kristina Mihailović, iz Udruženja Roditelji navela je da je ishrana tema koja izaziva velike rasprave među roditeljima na osnovu kojih se može zaključiti da roditelji nijesu svjesni grešaka koje prave i problema koje može izazvati nezdrava ishrana.
Panel su organizovali Udruženje Roditelji, CAZAS i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, u okviru projekta “HealthUP”, koji je podržala Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.