11. april – Stigla donacija Evropske komisije

0
172

Udruženi istraživački centar Evropske komisije EU Science Hub – Joint Research Centre (JRC) dostavio je Institutu za javno zdravlje Crne Gore i Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji novi kontrolni materijal za COVID-19, koji će provjeravati ispravnost rezultata testova na novi koronavirus. Pozitivan kontrolni materijal garantuje da laboratorijski testovi pokazuju ispravan i validan rezultat. Poseban značaj dostavljenog materijala ogleda se u činjenici da on onemogućava da test pokaže negativan rezultat kod osobe koja je u tom momentu inficirana virusom.

Evropska komisija dostavila je Crnoj Gori kontrolni materijal, na osnovu kojeg može biti „provjerena“ ispravnost oko 20.000 testova na koronavirus. U Institutu za javno zdravlje Crne Gore kažu da, kao odgovor na aktuelnu epidemiju COVID 19, autentičnost detekcije koronavirusa predstavlja jako važno pitanje.

– EURM-019 (kontrolni materijal) predstavlja rastvor, koji sadži sintetičku ssRNK u puferu, a koji se koristi kao pozitivna kontrola za verifikaciju pouzdanosti/tačnosti i specifičnosti Real-Time PCR testova koji se koriste prilikom ispitivanja na prisustvo SARS-CoV-2 – saopšteno je iz Instituta.

Kontrolni materijal dostavljen je Crnoj Gori na zahtjev ministarke nauke Sanje Damjanović, koja je istakla da je JRC odmah reagovao na poziv i dostavio materijal.