16. april – Zdravstvena zaštita na sjeveru Crne Gore na visokom nivou

0
129

Oko 90 zaposlenih u beranskoj opštoj bolnici kao i članova porodice pacijenta iz Plava, koji je kao urgentan slučaj primljen u tu zdravstvenu ustanovu, je testirano na koronavirus i čekaju se rezultati, a Dom zdravlja Andrijevica se sada vraća redovnim aktivnostima. To je saopšteno prilikom radne posjete ministra zdravlja dr sc Kenana Hrapovića Opštoj bolnici u Beranama i Domu zdravlja u Andrijevici.

Hrapović je kazao da se u Opštoj bolnici Berene uvjerio u posvećenost, marljivost, odgovornost i požrtvovanost svih zaposlenih i “na tome im veliko hvala”.

– Zdravstvene usluge kako u ovoj bolnici, tako i u svim drugim bolnicama pružaju se na istom ili sličnom nivou. Zdravstvena zaštita je na visokom nivou i građani ne moraju da brinu – poručio je Hrapović.

On je naveo da beranska bolnica raspolaže sa 11 fiksnih i dva mobilna respiratora.

Epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje, dr Marijan Bakić, objasnio je da je u Opštu bolnicu Berane primljen pacijent iz Plava kao urgentni slučaj sa povišenom glikemijom.

Direktor Opšte bolnice Berane, dr Budimir Dabetić, pojasnio je da se u toj bolnici osim pacijenata sa koronavirisom liječe i oni koji su životno ugroženi. Pacijent je, kako je objasnio, primarno primljen zbog visokog nivoa šećera, a povreda ruke je bila uzgredna i nju je, kako je dodao, hirurg zbrinuo.

Dr Dabetić je istakao da su svi pacijenti iz Berana, ali i iz Plava i Rožaja u svojoj bolnici, jer je Opšta bolnica u Beranama regionalna bolnica za cijeli sjever.

Direktor Doma zdravlja Andrijevica, Dragan Vučeljić, rekao je da su zaposleni poštovali samoizolaciju, da je sve sprovedeno kako treba i da je veliko zadovoljstvo što niko od njih i članova njihovih porodica nije pozitivan na koronavirus.

On je istakao da su, zahvaljujući pomoći zdravstvenih radnika iz Berana i Plava, građani Andrijevice u svakom trenutku imali zdravstvenu uslugu koja im je potrebna.