11. decembar – Otvoren renovirani operacioni blok i porodilište barskoj Opštoj bolnici

0
254

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović otvorio je renovirani operacioni blok i porodilište u Opštoj bolnici “Blažo Orlandić” u Baru, u koje je uloženo oko 85 hiljada eura. . Dr Hrapović je kazao da su posljednja ulaganja u barsku opštu bolnicu dokaz da se ta zdravstvena ustanova približava savremenom medicinskom centru. -Blagovremenost, efikasnost i dostupnost zdravstvene zaštite je prioritet Vlade i Ministarstva zdravlja. Takođe, ulaganje u rekonstrukciju i adaptaciju postojećih medicinskih objekata je imperativ od koga ni u narednom periodu nećemo odustati – istakao je Hrapović. Posebno ohrabruje činjenica da na tom putu, kako je rekao, postoji podrška i pomoć donatora, koji prepoznaju važnost ulaganja u zdravlje. Prema njegovim riječima, Vlada je ove godine za nabavku savremene opreme za bolnicu u Baru uložila skoro 320 hiljada eura. – Početkom naredne godine počinje investicija vrijedna 1,1 milion eura, kroz projekat energetske efikasnosti, kako bi se uslovi rada svih zaposlenih poboljšali i kako bi se građani osjećali ugodnije u barskoj bolnici – kazao je Hrapović. Ulaganje u objekte i opremu, kako smatra, ne znači mnogo, ako se istovremeno ne ulaže u kadar. – Skoro 300 zaposlenih u barskoj bolnici posvećeno i odgovorno rade svoj posao i pružaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a naš doprinos dajemo na način, što smo samo prošle godine obezbijedili i opredijelili preko 20 specijalizacija – rekao je Hrapović.

Direktor Opšte bolnice „Blažo Orlandić“ u Baru, dr Dragoslav Tomanović, kazao je da ta bolnica ima tradiciju dužu od 70 godina i da danas predstavlja regionalnu zdravstvenu ustanovu za pacijente Bara, Ulcinja i dijela Budve.
– To je više od 80 hiljada stanovnika. U bolnici se godišnje hospitalizuje oko osam hiljada pacijenata, bude operisano oko 1.500, a na svijet dođe oko 800 novorođenčadi. Vrijednost radova i opreme rekonstruisanog operacionog bloka je oko 50 hiljada, a porodilišta oko 35 hiljada eura – kazao je dr Tomanović.
On je zahvalio svim donatorima na, kako je dodao, vrijednim donacijama za bolnicu u Baru i istakao da su u toku uspješni pregovori sa Kompanijom Voli, oko donatorskog ugovora vrijednog preko 60 hiljada eura.