12. decembar – Nastavak intenzivne i kvalitetne saradnje zdravstvenog sistema i Turske

0
263

Ministar zdravlja Kenan Hrapović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori Nj.E. Serhata Galipa. Tokom susreta je iznijeto obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti zdravstva i najavljena mogućnost novih projekata.

Ministar Hrapović je zahvalio turskom ambasadoru na snažnom doprinosu unapređenju zdravstvene zaštite u Crnoj Gori kroz brojne donacije od kojih je najvrednija rekonstrukcija Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore, za koju je Agencija TIKA izdvojila 700 000 eura.

– Poslednja donacija TIKE od dvanaest EKG aparata, vrijednih skoro 18 000 eura, omogućili su našem medicinskom osoblju bolje uslove za rad, a istovremeno i bržu dijagnostiku za građane čije zdravlje nam je na prvom mjestu – kazao je Hrapović.

Potpisivanje Sporazuma između Vlada Crne Gore i RepublikeTurske o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka iz 2014.godine rezultiralo je, između ostalog, i edukacijom crnogorskih ljekara na prestižnim klinikama u Turskoj. Planirano je da sličan sistem edukacije u Turskoj pohađa još 120 crnogorskih ljekara.

Ambasador Galip je kazao da se Turska sa posebnim senzibilitetom odnosi prema razvojnim projektima u oblasti zdravlja, te da i u budućnosti možemo računati na njihovu punu i prijateljsku podršku.

Ministar Hrapović i ambasador Galip izrazili su zadovoljstvo u pogledu zajedničkih ideja i ciljeva u oblasti zdravlja koje su snažan podstrek za nastavak saradnje dvije zemlje.