11. januar – Više ljekara dolazi u KCCG nego što ga napušta

0
251

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) prošle godine su značajno unaprijeđeni uslovi za rad zaposlenih i boravak pacijenata, kazao je direktor dr Jevto Eraković i dodao da je više ljekara zasnovalo radni odnos u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, nego što je napustilo.

Dr Eraković je rekao da je KCCG tokom prošle godine ispunio sve zacrtane zadatke i ciljeve, pa čak ih i premašio u pojedinim oblastima.
– U većem broju klinika nabavljena je nova, savremena oprema i otpočeta primjena brojnih procedura, dok su renoviranjem i adaptacijom prostora značajno unaprijeđeni uslovi za rad zaposlenih i boravak pacijenata u velikom broju organizacionih cjelina – rekao je dr Eraković agenciji Mina.
On je saopštio da je, zahvaljujući Vladi, kao i prijateljima, društveno odgovornim kompanijama i pojedincima, koji brojnim donacijama doprinose razvoju KCCG, prošle godine u rekonstrukciju organizacionih jedinica, obnavljanje i nabavku medicinske opreme uloženo gotovo 7,5 miliona eura, od čega iz budžeta države više od 6,6 milona, a iz donacija skoro milion eura.
Kada je riječ o kadru, dr Eraković je istakao da su vidljivi pomaci, odnosno da je povećan broj ljekara specijalista i subspecijalista.
– Tokom prošle godine specijalizirala su 44 ljekara, a užu specijalizaciju je završilo njih sedam. Angažovali smo i određeni broj ljekara iz regiona, među kojima su eminentni stručnjaci iz oblasti dječije neurologije i interventne radiologije, koji će svojim znanjem značajno doprinijeti kvalitetu zdravstvene zaštite pacijentima iz ove oblasti, a samim tim i uštedjeti finansijska sredstva, budući da su ranije pacijenti upućivani na liječenje van Crne Gore – kazao je direktor KCCG.
Prema njegovim riječima, određeni broj ljekara je iz privatnog sektora radni angažman nastavio u KCCG, a interesovanje za rad u najvećoj zdravstvenoj ustanovi iskazali su mladi ljekari specijalisti koji su stručna zvanja sticali na univerzitetima širom Evrope.

– Naši kadrovski kapaciteti jačaju iz dana u dan i veći broj ljekara je tokom protekle godine zasnovao radni odnos u KCCG u odnosu na broj ljekara koji su napustili našu zdravstvenu ustanovu – istakao je dr Eraković.
On je kazao da su u nekim segmentima potrebna kadrovska pojačanja i da je za ovu godinu planirano raspisivanje 24 specijalizacije i 18 užih specijalizacija.