08. januar – Zbog pirotehnike trajni invaliditet kod 5 pacijenata

0
207

Tokom proteklih praznika čak 15 pacijenata imalo je povrede izazvane upotrebom pirotehničkih sredstava, saopštio je direktor Urgentnog centra dr Nermin Abdić. Nažalost, kod jednog broja pacijenata uslovile su i trajni invaliditet. Te povrede, prema riječima dr Abdića, nažalost nijesu ni male, ni bezazlene.

– Imamo maloljetnih pacijenata, imamo troipogodišnje dijete na Institutu za bolesti djece, imamo na Klinici za ortopediju četiri takva pacijenta. Ne želim da ulazim u detalje, i da opisujem povrede, mogu vam reći da su sve prouzrokovane upotrebom pirotehničkih sredstava, te da su, nažalost, te povrede ostavile trajni invaliditet kod tih povrijeđenih pacijenata – rekao je dr Adbić u Jutarnjem programu RTCG.

Zamolio je, posebno roditelje, da vode računa kada su u pitanju pirotehnička sredstva.

– Djelovi šake ili čak cijele šake u tim povredama su amputirane. Dovoljan je to podatak koja je snaga i jačina tih sredstava i koji je invaliditet prouzrokovala – upozorio je dr Abdić.

Ljekari, sanirajući te povrede i spašavajući živote, u salama provodili i do osam sati za po jednu takvu povredu.

– To su povrede koje ostavljaju trajni invaliditet, i psihološki pečat ne samo za maloljetnu djecu, nego i roditelje čitav život – kazao je dr Abdić.

Sve, a naročito roditelje, trebalo bi da zabrinu podaci da su tokom praznika 23 pacijenta povrijeđena u udesima dok je 18 pacijenata povrijeđenih u nasilju.