11. jun – Bilježe porast slučajeva koronavirusa – Velika Britanija

0
48

Velika Britanija možda ulazi u svoj treći talas koronavirusa ove godine, upozoravaju istraživači, budući da službeni podaci pokazuju da su infekcije ponovno u porastu u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj. Kancelarija za nacionalnu statistiku objavila je da je njena posljednja analiza briseva iz domaćinstava širom Britanije otkrila mješovitu sliku s “malim porastom” pozitivnih testova u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj, dok je trend u Walesu i Škotskoj ostao nejasan, piše Guardian.

Podaci ONS-a, koji daju najpouzdaniju sliku stanja epidemije u Ujedinjenom Kraljevstvu, sugerišu da bi se postojan pad infekcija tokom posljednjih mjeseci mogao preokrenuti jer se broj slučajeva povećava zbog prenosivih BA.4 i BA.5 omicron varijante. Prema istraživanju ONS-a, procjenjuje se da bi oko 797.500 ljudi u Engleskoj i 27.700 u Sjevernoj Irskoj bilo pozitivno na covid u nedelji koja završava 2. juna, u odnosu na 784.100 nedelju dana prije toga.

Pojava prve varijante omicrona, BA.1, u novembru prošle godine, izazvala je talase covida širom svijeta. Ovog proljeća, drugi britanski talas potstakao je zarazniji rođak poznat kao BA.2. Dok je BA.2 sada u opadanju, ima još dva prenosiva potomka, odnosno BA.4 i BA.5, od kojih su oba u porastu. Službenici javnog zdravstva posebno su zabrinuti zbog BA.5 koji se širi brže od BA.4 i odgovoran za nove skokove u slučajevima u Evropi, posebno u Portugalu i Njemačkoj. Krajem maja BA.5 činio je gotovo 14% genoma covid virusa analiziranih u Engleskoj, što je gotovo dvostruko više od BA.4.

Najnoviji izvještaj ONS-a pokazuje da se postotak pozitivnih na koronavirus povećao u Londonu, na jugoistoku i sjeverozapadu, ali je opao u istočnom Midlandsu, Yorkshireu i Humberu. Dok su infekcije padale u svim dobnim grupama, stope su se sada ili izjednačile ili su počele rasti, s jasnim porastom vidljivim kod onih starijih između 35 i 49 godina. Danas.hr