11. septembar – Falsifikovane potvrde i negativni PCR testovi

0
127

Upitana o informaciji o falsifikovanim kovid potvrdama, ministarka dr Jelena Borovinić Bojović je kazala da su podnijeli prijavu Upravi policije.

– Otvoren je sajt na osnovu kojeg su zloupotrebljavane potvrde i očekujemo reakciju policije. Imali smo i prijavu da se izdaju lažno negativni PCR testovi, pa smo i to prijavili. Mi do sada imamo prijavu za ova dva slučaja, ali ako postoje ova dva, imamo sumnju da ih može biti više. To mora biti u korijenu sankcionisano – odgovorila je ministarka.

Zvaničnici zdravstvenih institucija na presu su upitani zašto niko uoči najavljenih masovnih okupljanja nije našao za shodno da pozove građane da ostanu kod kuće i poštuju epidemiološke mjere.

– Potpuno je jasno da je odgovornost na svima. Svi moramo da shvatimo da moramo da poštiujemo jere ako želimo da što prije prevaziđemo ovu sitauicju. Ljekari imaju zaduženje da liječe, institucije su s druge strane apelovale da se građani što manje okupljaju na bilo kojem skupu i taj će stav ostati isti. I ovom prilikom ih molim da izbjegavaju masovno okupljanje jer ona predstavljaju epidemiološki rizik – kazala je ministarka zdravlja.

Ona je govoreći o stopi vakcinisanih, ocijenila je da je riječ o ličnoj odgovornosti građana, budući da su vakcine dostupne.

– Uvijek apelujemo i pozivamo građane, ali svi moraju da shvate važnost njihove lične odgovornosti – rekla je dr Borovinić Bojović.

– Žalbe stižu na adresu i normalno je da postoje. Svaku od njih razmatra poseban Direktorat koji se bavi isključivo ovim pitanjem. Kao i u svakom sistemu takvi sporadični slučajevi se dešavaju ali u svakoj sitauciji se trudim i da se lično uključim u rješavanje ovakvih problema. Da li će svi na kraju biti zadovoljni? Vjerovatno ne, jer je to nemoguće. Ali težimo da gotovo svi budu zadovoljni i ispravimo sve greške iako se već duže vrijeme nalazimo u teškom trenutku u kome su svi kapaciteti u apsolutnom i punom pogonu – dodala je dr Borovinić Bojović.